Sausį taip pat buvo užfiksuota ir žemiausia sandorio kaina nuo 2021 metų liepos – 28,74 EUR/MWh, o pirmojo metų mėnesio pabaigoje vidutinė kaina biržoje sumažėjo iki 60 Eur/MWh. Tokį kainų kreivių slinkimą žemyn lėmė neįprastai šilti žiemos orai ir dėl to sumažėjusi gamtinių dujų paklausa rinkoje.

„Kainos pokyčius mūsų regione lemia Europoje ir kitose pasaulio šalyse besiklostančios situacijos. O šią žiemą dėl palankių oro sąlygų Europai pavyksta išlaikyti didesnes nei įprastai dujų atsargas saugyklose. Dėl to mažėja tiekėjų poreikis įsigyti papildomą dujų kiekį, o dujų importas išlieka stabilus. Optimistinės naujienos apie užpildytas dujų saugyklas didina lūkesčius ir dėl saugyklų užpildymo ateinančiai žiemai. Minėtos aplinkybės daro įtaką mažesnės dujų kainos formavimuisi rinkoje“, – sako „GET Baltic“ biržos vadovė Giedrė Kurmė.

Pastaruoju metu stebimą dujų rinkos suaktyvėjimą iliustruoja tai, jog sausio mėnesį biržoje buvo sudaryta rekordiškai daug sandorių – net 3575 sandoriai. Jų metu buvo suprekiauta 1,2 teravatvalandės (TWh) gamtinių dujų. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, sudarytų sandorių skaičius išaugo 37 proc. (2022 m. gruodžio mėn. buvo sudaryta 2615 sandorių), o prekybos apyvarta augo 36 proc. (2022 m. gruodžio mėn. – 912 GWh).

Sausio 5 dieną užfiksuotas rekordinis pristatymo parai suprekiautas gamtinių dujų kiekis, siekęs 81 GWh gamtinių dujų. Taip pat sausio mėnesio pristatymui sudarytas vienas didžiausių sandorių „GET Baltic“ istorijoje, siekęs 300 GWh gamtinių dujų, kurį lenkia tik 2020 metų vasarį sudarytas sandoris (373 GWh).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją