Šio vamzdyno statybos iš dalies finansuojamos naudojant Europos Sąjungos (ES) lėšas. Darbų pabaiga numatoma dar šių metų spalį. Šiuo dujotiekiu per metus bus galima bet kuria kryptimi perpumpuoti iki 1,8 mlrd. kubinių metrų dujų.

Surengtoje darbų pradžios ceremonijoje Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas kalbėjo apie naujas galimybes visam regionui ir tiekimo saugumą. Jam antrino ceremonijoje taip pat dalyvavęs Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius.

Nors Serbija nuosavą dujotiekio atkarpą tiesia dar nuo 2022 m. vasario, Bulgarija dėl Rusijos invazijos į Ukrainą buvo priversta atidėti darbų pradžią.

Serbija ir Bulgarija susitarimą dėl šio dujotiekio statybų pasirašė dar 2012 m. Naujasis vamzdynas drieksis 170 kilometrų.

Abi šalys 2009 m. žiemą buvo smarkiai paveiktos Rusijos ir Ukrainos ginčo dėl kainų, po kurio dujų tiekimas buvo prisuktas. Tačiau atkūrus atitinkamą importą, dujotiekio statybos buvo dešimtmetį atidėliojamos.

Bulgarija nuo rusiškų dujų buvo priklausoma iki 2022 m. balandžio, tačiau tada Maskva visiškai užsuko čiaupus, nes Sofija atsisakė už tiekimą atsiskaityti rubliais. Nuo to laiko šalis jau užsitikrino naujus tiekimo šaltinius ir dabar dujas, be kita ko, gauna nauja jungtimi per Graikiją iš Azerbaidžano.

Tuo metu Serbija ir toliau palaiko artimus ryšius su Rusija ir pernai su šia šalimi pasirašė naują trejų metų sutartį dėl dujų tiekimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją