Skaičiuojama, kad atitinkamas importas praėjusiais metais sudarė 331 tūkst. tonų, palyginti su 159 tūkst. tonų 2021-aisiais. Turimais duomenimis, Rusijos SND eksportas į Lietuvą pašoko 8,5 karto, iki 72 tūkst. tonų, į Latviją – 77 proc., iki 232 tūkst. tonų, o į Estiją – 42 proc., iki 27 tūkst. tonų. Kaip teigiama, rusiškos suskystintosios naftos dujos Latvijoje pernai sudarė 90 proc. valstybės SND importo, o Lietuvoje – pusę.

Prekybininkai pažymi, kad pastaraisiais mėnesiais Baltijos šalys šiuo importu dalinosi su Ukraina, kuri gruodį iš jų perėmė 15 tūkst. tonų rusiškų suskystintųjų naftos dujų pertekliaus.

„Reuters“ kreipėsi į visų šių valstybių energetikos ministerijas, prašydama pateikti komentarą, tačiau Latvijos ir Estijos ministerijos į tai nereagavo, o Lietuvos ir Ukrainos komentuoti atsisakė.

Apie padidėjusį rusiškų energetikos išteklių importą pranešta nepaisant to, kad visos trys Baltijos šalys pasmerkė Rusijos visapusišką invaziją į Ukrainą ir aktyviai agituoja už ginkluotės tiekimą Kyjivui bei griežtų sankcijų taikymą Maskvai.

Rusiškoms suskystintosioms naftos dujoms Vakarų sankcijos šiuo metu netaikomos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)