Dujų kainų kreivė atrodo optimistiškai, bet pernai ji lėmė istorines transformacijas. Prieš metus dujų megavatvalandė kainavo 60 dolerių, rugpjūtį – 350 dolerių, dabar vėl apie 60 dolerių. Amerikiečiai Europai siūlo dar pigiau.

„Europą amerikiečiai nuolat gelbėja. Jie turi daug dujų, turi galimybę išgauti skalūnų dujas“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Vienos didžiausių JAV dujų bendrovių vadovas sako, kad amerikiečiai pasirengę tiekti Europai suskystintas dujas už perpus mažesnę kainą, nei dujos kainuoja šią savaitę.

„Pagal šio momento žinojimą ir emociją, tai – maža kaina, dvigubai mažiau, nei kas šią savaitę nusistovi rinkoje“, – vertina Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys.

Bet yra sąlyga – reikėtų sudaryti ilgalaikį kontraktą 20 metų ar ilgiau. Pigesnių dujų amerikiečiai siūlė ir konkrečiai Lietuvai.

„Aiškiai sakoma: kainas galėtų duoti tikrai žemas, bet įsipareigoti imti dujas 20-25 metus į priekį“, – pažymi D. Kreivys.

Dainius Kreivys

Lietuvoje dujas gyventojams perkantis „Ignitis“ įsipareigojimą pirkti dešimtmečius vadina rizikingu.

„Šiuo metu mes nueidinėjame nuo gamtinių dujų. Pernai Lietuvoje jų naudojimas sumažėjo 35 proc., todėl įsipareigoti 20 metų pirkti konkretų kiekį gamtinių dujų yra rizikinga“, – sako „Ignitis“ atstovas Artūras Ketlerius.

Pagrindinė dujų vartotoja „Achema“ nurodo nebeturinti ilgalaikių kontraktų, bet ir kai turėjo – ne 20 metų.

„Normaliomis rinkos sąlygomis bendrovė „Achema: pasirašydavo vienerių-dvejų metų gamtinių dujų tiekimo kontraktus, suderėdamas su potencialiais tiekėjais gamtinių dujų kiekius ir kainą pagal formulę. Nuo praėjusių metų, esant nestabiliai situacijai gamtinių dujų ir energetikos rinkoje, ilgalaikiai kontraktai nesudarinėjami“, – komentuoja „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

„Achema“ pradeda investicijas, kad dujų vartojimą mažintų, dujas keis ekologišku vandeniliu. Taigi dujų poreikis Lietuvoje ateityje gali būti visai simbolinis.

Amerikiečiai jau senokai Lietuvai siūlo geriausias kainas. JAV dujos terminale dominuoja trečius metus. Užpernai sudarė 58 proc. visų į Klaipėdą atplukdytų dujų, pernai – du trečdalius, šiemet dar daugiau.

„Lietuva 80 proc. krovinių gauna iš JAV. Iš vienos pusės ir kainos geresnės, iš kitos pusės amerikiečiai kiek įmanoma didina išgavimą“, – sako energetikos ministras.

Rusija planuoja išspausti papildomų lėšų iš didžiųjų valstybinių firmų

Anot ministro, yra galimybė kelioms Europos šalims sudaryti ilgalaikį pirkimą.

„Tuos kiekius, kuriuos turime skirtus buitiniams vartotojams, kartu su šiomis šalimis sudėję, galbūt tą darysime – užpirksime dujų ilgalaikiais kontraktais“, – svarsto jis.

JAV siūloma kaina tik dabar atrodo patraukli. Prieš Rusijos pradėtą energetikos karą dujos buvo dar pigesnės.

„Dvigubai žemesnė nei ši siūlomą. Tai čia vienas klausimas – ar ilgalaikiai žiūrint, tai – maža kaina“, – vertina V. Poderys.

Neabejojama, kad pirmiausia JAV vilioja vokiečius, kurie tampa vienais svarbiausių pirkėjų. Prieš metus neturėję nė vieno terminalo atidarė jau antrą ir pirmosios dujos atplaukė amerikietiškos.

Dar prieš Rusijai pradedant karą Ukrainoje galvojome, kas nutiktų, jei tokia situacija susiklostytų. Lietuva turėjo ilgalaikių kontraktų su rusų „Gazprom“. Kaina buvo politinė, kai kada – viena didžiausių pasaulyje. Dabar viskas kitaip – rusų dujų Europoje beveik nebeliko, Rusija nebeturi, kur jų dėti – degina arba stabdo gręžinius. Ir siunčia signalus, kad norėtų atnaujinti dujotiekius, kuriuos patys šantažuodami ir sustabdė.

Visą vaizdo įrašą galite pažiūrėti čia: