„Įsivaizduojate, aš – buvęs energetikas ir dar truputį gramatnas toje kompiuterizacijoje. O kaimo babytei ką daryt? Viskas: tiu tiu“, – kalba joniškietis, neseniai įsirengęs saulės elektrinę ir turintis išmanųjį skaitiklį.

Antanas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) naudoja dviejų laiko zonų apskaitą, su kuria ir susijęs šis atvejis.

„Gavau 400 eurų sąskaitą už lapkričio mėnesį, nors kiekvieną mėnesį sunaudoju vidutiniškai tik iki 70 eurų. Bandžiau aiškintis dėl sąskaitos, operatorė tikino mane, kad gal aš sumaišiau rodmenis vietomis. Galimas variantas, nes skaičiai pas mane juodraštyje irgi kažkaip nesutapo“, – pasakoja vartotojas.

Jo paskesnė sąskaita buvo iš viso 512 eurų, tačiau pats vyras skaičiuoja, kad bendrai turėtų mokėti 300 eurų mažiau.

„Diena ir naktis. Galėjo būti, kad aš „dieną“ ir „naktį“ sumaišiau įrašydamas. Bet kai pradedi jų sąskaitas žiūrėti, vis tiek netinka, skaičiai vis tiek ne savo vietoje. Man tie pinigai – 300 eurų – tai jau mėnesis gyvenimo“, – teigia Antanas.

„Jeigu 823 kWh (suvartota), turėčiau mokėti 205–208 eurus. O reikalauja 512 su kapeikomis“, – priduria jis.
Tačiau tai – tik dalis istorijos. Žmogus 2022 metų vasarą pakeitė elektros tiekėją, bet po pernai lapkritį įvykusios klaidos sulaukė neįprastos sąskaitos jau iš buvusio tiekėjo.

Paties skaitytojo vertinimu, galbūt ankstesniojo tiekėjo robotai gavo duomenis apie (klaidingai deklaruotą) suvartojimą ir ėmė generuoti sąskaitas su permoka (–276,80 euro). Vyras kreipėsi į ankstesnį tiekėją, tuomet turėjo rašyti jam prašymą ir jau tada gavo sąskaitą „0,00 eurų“. Antanas pretenzijų šiam neturi. Lygiai taip pat jis nesieja problemos su saulės elektrinės ar išmaniojo skaitiklio įrengimu.

Vis dėlto, pripažindamas savo rudenį padarytą klaidą, vyras stebisi, kaip sunku dabar yra išsiaiškinti padėtį naujajam tiekėjui. Maža to, jis nelabai linkęs apmokėti sąskaitų, kurios, jo įsitikinimu, yra klaidingos. O argumentai, esą atsiradusi galima permoka bus grąžinta, jo neįtikina – juk jeigu dabar sunku išsiaškinti, nejau daugiau aiškumo atsiras sumokėjus pinigus.

„Vedu namuose juodraštį, žinote, pensininkui – visi pinigai skaičiuojami. (…) Vėl skambinu, kita (konsultantė) atsiliepė: „sumokėkite būtinai“. Bet jeigu dabar nežino, tai kaip aš tą permoką atsiimsiu?“, – svarsto vyras.

Nepriklausomas tiekėjas „Enefit“ sako, kad situacija susidarė ypač paini, o ją sukėlė klaida deklaruojant duomenis.

„Mūsų klientas naudojasi dviejų laiko zonų tarifu. Lapkričio mėnesį, deklaruodamas faktinius skaitiklio rodmenis, klientas dienos elektros suvartojimą deklaravo kaip nakties ir savaitgalio, o nakties ir savaitgalio ‒ kaip suvartojimą dienos metu. Nors klaida atrodytų nedidelė, tačiau ji lėmė visą virtinę nesklandumų“, – komentuoja „Enefit“ klientų aptarnavimo centro vadovė Marija Dargelytė.

Anot jos, dėl netikslumo nurodant dieninės laiko zonos skaitiklio rodmenis, susidarė didesnis suvartotos elektros kiekis. Tai – viena iš priežasčių, lėmusių padidėjusią sąskaitą už lapkritį. Tačiau šis klausimas esą operatyviai išspręstas, nes gruodį klientas teisingai deklaravo rodmenis, o tiekėjas pagal juos pakoregavo sąskaitą.
Elektros skaitiklis

„Situacija su netiksliai nurodytu naktį ir savaitgaliais suvartotu elektros kiekiu yra sudėtingesnė. Mat pagal deklaruotus rodmenis, kurie kaip dabar žinome, buvo netikslūs, suvartotos elektros kiekis ne padidėjo, o smarkiai sumažėjo.

Dėl to, kliento suvartojimas tapo netgi mažesnis, negu tuomet, kai jis tapo „Enefit“ klientu. Tai lėmė, jog pas ankstesnį kliento elektros energijos tiekėją susidarė permoka. Kadangi permoka susidarė pas kitą tiekėją, mes jos nei koreguoti, nei grąžinti, deja, negalime“, – sako M. Dargelytė.

„Enefit“ atstovė tęsia atsakymą sakydama, kad klientas gruodį teisingai deklaravo duomenis, „suvartotos elektros energijos kiekio rodikliai tapo realūs, tačiau jie jau priskiriami „Enefit“.

„Dėl tokios situacijos klientas yra paprašomas susimokėti tarsi antrą kartą už kiekį, kuris jau apmokėtas pas kitą tiekėją ir, labai tikėtina, taikant kitokią kainodarą. Tai dar viena priežastis, lėmusi didesnes nei įprasta sąskaitas už elektrą.

Atsiprašome kliento už kilusius nesklandumus ‒ apie situacijos sprendimą jį jau informavome ir kreipėmės į ESO dėl duomenų korekcijos“, – sako „Enefit“ atstovė.

Vėliau Antanas komentavo „Delfi“ matantis teigiamų pokyčių. Vartotojas jau ir pats yra kreipęsis į bendrovę „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

„ESO man pasakė, kad persiuntė pakoreguotus duomenis „Enefitui“. Sako (tiekėjas – red.), jog vasario mėnesį atsiųs sąskaitas, pasižiūrėsime, kaip ten yra. Yra judesys į gerą pusę“, – problemos išsprendimo tikisi klientas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)