„Vyriausybės nutarimas jau yra parengtas, atiduotas derinti šiuo metu ir jame yra aiškiai įstatymų nustatyta tvarka nustatoma, kas yra daroma toliau, kai yra pasiekiama 2 gigavatų riba. Jame bus pasakyta, kad tinklo operatorius galės išduoti galias pagal sąlygas, užtikrinančias tinklo saugumą ir stabilumą“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo D. Kreivys.

„Tikimės, kad tiek reguliatorius per artimiausias kelias savaites, tiek Vyriausybės nutarimas bus priimtas ir šitas klausimas bus išspręstas“, – pridūrė jis.

Anot jo, taip pat bus numatyta, kaip bus paskirstomos galios gaminantiems vartotojams – verslui, kuris gamins sau elektrą, savivaldybėms, kiek bus skirta ir bendrijoms, kurios kompensuos nepasiturintiems žmonėms elektros kainą.

Jis pakartojo, jog visa saulės elektrinių galia, kuri gali būti prijungta prie tinklo, yra daugiau kaip 4 gigavatai, tad 2 GW numatyti stambiesiems plėtotojams, apie 2 GW – gaminantiems vartotojams.

Dainius Kreivys

„Tinklas nėra begalinis, nėra „guminis“, yra 4,4 gigavato, jeigu daugiau elektros paduosi, tinklas „sudegs“. Tai jeigu sakome, kad panaikinkime 2 gigavatų ribą, tai reiškia, kad atimsime galias iš kitų. O tie kiti yra žmonės, kurie nori pasistatyti elektrinę, verslas, savivaldybės“, – sako D. Kreivys.

Perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis sako, kad tai, kokie bus konkretūs ribojimai, parodys laikas.

„Tie ribojimai bus taikomi tiems saulės gamintojams, kurie statysis virš ribos, o kokio dydžio tie ribojimai bus, ateitis parodys: jeigu statysis nedaug, ribojimų bus mažai. Pavyzdžiui, jeigu Lietuvoje (elektros) vartojimas augs, tų ribojimų reikės mažiau. Mano žiniomis, vystytojai tų ribojimų nebijo ir pasiruošę statyti“, – aiškino R. Masiulis.

Formaliai, pasak jo, operatorius gali nustatyti ribojimus nuo 0 iki 100 proc.

„Ribojimai būtų taikomi, kai tuo metu būtų viršytas vartojimas Lietuvos ir eksporto visos galimybės, tiesiog nebūtų, kur kišti tos elektros. Vystytojams, kurie įsirengs baterijas, numatyti ribojimai iki 20 proc. Todėl baterijų statyba yra skatinama“, – sakė R. Masiulis.

Rokas Masiulis

Anot jo, tvarką dar turės patvirtinti ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). Paklaustas, kaip praktiškai atrodys ribojimai, „Litgrid“ vadovas teigė, jog jie bus proporciniai.

„Tokios sutartys bus, kad visiems proporcingai. Automatinė valdymo sistema „Litgride“ leis kompiuteriniu būdu tai suvaldyti. Sistema diegiama dabar. Ribojimas bus pagal faktą, kuris bus tą dieną“, – sakė R. Masiulis.

„Delfi“ primena, kad komerciniai saulės elektrinių plėtotojai pernai paskelbė, kad sustabdė projektus dėl vasarą įstatyme įrašyto apribojimo. Verslo atstovai ir teisininkai kalbėjo apie piniginius ir laiko praradimus, šalį aplenksiančius investuotojus.

Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme liepą atsirado 2 GW ribojimas, VERT vėliau pranešė, kad pradeda pasirašytų ketinimų protokolų patikrinimą, nes, pirminiu vertinimu, yra viršyta suminė 2 GW saulės elektrinių įrengtoji galia.

Savo ruožtu keli Seimo nariai trečiadienį registravo įstatymo pakeitimų, kad minėtos ribos būtų atsisakyta. Teisės akto aiškinamajame rašte jie teigia, kad nepakeitus įstatymo gali būti teikiami ieškiniai teismams.

Įstatymo projektu siūloma neriboti saulės šviesos energijos elektrinių bei gaminančių vartotojų elektrinių suminės įrengtosios galios.

„2 GW „kvota“ yra dirbtinai sumažinta ir formuoja dirbtinį, sistemos pajėgumu nepagrįstą barjerą saulės energetikos plėtrai“, – teigia pataisų iniciatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją