„Pirmiausia noriu pasakyti, kad Lietuvos energetikos tinklas nėra begalinis. Tinklo operatorius - „Litgrid“, kuris yra pagrindinė įmonė, kuri yra atsakinga už tinklo stabilumą ir saugumą, kartu su Lietuvos energetikos institutu (LEI) yra suskaičiavę, kokia galią galima pajungti į tinklą. Saulės elektrinių galima pajungti 4,4 gigavatų. Svarbiausiai atsiminti tą skaičių. Pagal įstatymą yra padalinta, kad pusė atitinka gaminantiems vartotojams – žmonėms kurie gaminasi elektrą savo naudojimui“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ aiškino D. Kreivys.

„O tie du gigavatai, kurie yra skirti visuomenei, vėlgi yra padalinti: 0,45 gigavato yra savivaldybėms, 0,5 yra padalinta verslui kuris pats negamina energijos pardavimui. Tai vienas gigavatas jau išdalintas. Ta prasme viskas jau apskaičiuota“, – tvirtino jis.

Energetikos ministras tikino, kad toks padalinimas tarp visuomenės ir verslo yra svarbus tam, kad iš šiuo metu vykstančios žaliosios energetinės transformacijos naudą gautų visa visuomenė.

„Mes turime vienoje pusėje grynai visuomeninį interesą ir kitoje pusėje matome didžiuosius vystytojus, kurie yra labai svarbūs mūsų energetinei sistemai. Bet kaip dažnai būna, kad tas kuris yra stipresnis, jis nori turėti viską. Bet valstybė tam ir yra, kad ji žiūrėtų silpnesnės visuomenės dalies interesą“, – tvirtino D. Kreivis.

„Yra labai svarbu, kad iš dabar vykstančios žaliosios energetinės transformacijos ir dekarbonizacijos naudą gautų visa visuomenė tolygiai, o ne tik viena grupė“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad šiuo metu maksimali nustatyta saulės elektrinių galia siekia 4,4 GW, iš jų 2,4 GW numatyta gaminantiems vartotojams skirtam ESO tinklui, o likę 2 GW – komerciniams vartotojams skirtam „Litgrid“ tinklui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją