Savo ruožtu pataisas registravęs socialdemokratų frakcijos Seime pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad tai tik vieno tiekėjo pozicija, o dalis įmonių tiesiog automatiškai taiko dabar įstatyme galiojančias nuostatas.

Valdančiųjų atstovas, Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas, konservatorius Justinas Urbanavičius tuo tarpu pažymėjo, kad tam įtvirtinti įstatymo pakeitimo nereikia, esą dėl to gali susitarti visi tiekėjai.

„Elektrum Lietuva“ komunikacijos vadovės J. Rušpienės teigimu, įstatymu siūloma įtvirtinti tvarka jau veikia praktikoje, esą „tokia yra verslo realybė“ – liberalizuotoje rinkoje veikiantys tiekėjai „vertina kiekvieną klientą“.

„Į skolininkus negalime žiūrėti niekaip kitaip, nei kad lanksčiai ir geranoriškai“, – LRT radijui trečiadienį teigė J. Rupšienė.

„Mūsų pusėje su skolomis dirba ne robotai, o žmonės. Visais atvejais vertiname situacija individualiai. Mums tik reikia matyti kliento kontaktą – norą tartis, kalbėtis. Kai tą matome, sudarome mokėjimo grafiką, jį išdėstome, per du, šešis mėnesius“, – kalbėjo ji, pridūrusi, kad su klientais dažniausiai dėl apmokėjimų išskaidymo susitariama.

Tuo metu G. Paluckas teigė, kad dalis nepriklausomų tiekėjų tokios „geros komercinės praktikos“ neturi bei taiko įstatyme numatytą praktiką – kai sąskaitas privaloma sumokėti per 30 dienų, dar 15 dienų trunka vadinamasis „delsimo“ laikotarpis, o po to gali būti ir nutraukta elektra.

„Ir jei žmonės kreipiasi dėl galimybės išdėstyti mokėjimą išdėstyti per vieną ar kitą terminą, automatinis atsakymas yra, kad tokia rizika yra numatyta tik socialinės rizikos, socialiai remtiniems asmenims, nes tai numatyta įstatyme“, – LRT radijui sakė G. Paluckas.

„Dabar tai yra finansinės naštos klausimas ir turėtų būti prievolė tiekėjams tartis dėl išdėstyto mokėjimo, o ne tik naudotis dabartine Energetikos įstatymo nuostata, kuri gautą sąskaitą įpareigoja apmokėti, grubiai tariant, per 45 dienas“, – tęsė jis.

Socialdemokratas kartu akcentavo, kad prievolę tartis įtvirtinti norima tik su asmenimis, kurie linkę geranoriškai padengti savo įsiskolinimus.

Vis dėlto, Seimo konservatorių frakcijos narys Justinas Urbanavičius siūlė, kad problemą galima spręsti inicijavus bendrą visų nepriklausomų elektros tiekėjų susitarimą.

„Galbūt visą šitą galime priimti ne įstatymu. Teko kalbėti ir su „Elektros skirstymo operatoriumi, ir su Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos vadovu. Galbūt tarpininkaujant šioms institucijoms galime sėsti prie vieno stalo, pasirašyti bendrą tiekėjų susitarimą ir tiesiog jo laikytis. Ir tai galbūt spręstų šią problemą“, – tikino Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos narys.

Socialdemokratų pasiūlymą, anot jo, būtų galima palaikyti „išskirtiniais atvejais, siekiant apsaugoti žmogų“.

J. Urbanavičius taip pat pažymėjo, kad nėra girdėjęs pavyzdžių apie įsiskolinusiems klientams atjungtą elektrą, esą nepriklausomi tiekėjai stengiasi su žmonėmis tartis.

ELTA primena, kad siekiant geriau apginti vartotojų teises, socialdemokratas Gintautas Paluckas kartu su Seimo socialdemokratų partijos frakcijos kolegomis Orinta Leipute, Linu Jonausku, Kęstučiu Vilkausku, siūlo Elektros energetikos įstatyme numatyti galimybę buitiniams ir kitiems elektros tinklų naudotojams įsiskolinimą už sunaudotą elektrą padengti dalimis.

Priėmus siūlomą įstatymo pataisą, elektros perdavimo sistemos ar skirstomųjų tinklų operatorius privalėtų pasiūlyti vartotojui ne mažiau trijų, bet ne daugiau šešių mėnesių trukmės įsiskolinimų padengimo grafiką. Toks prašymas dėl įsiskolinimo padengimo dalimis galėtų būti teikiamas kartą per ketvirtį.

Pasak G. Palucko, parengti tokį projektą paskatino gyventojų skundai, kad elektros tinklo operatoriai kategoriškai atsisako su buitiniais vartotojais derėtis dėl atsiradusių įsiskolinimų padengimo per ilgesnį terminą, išskaidant įsiskolinimą dalimis.

Tokiomis Elektros energetikos įstatymo pataisomis siekiama nuo elektros atjungimo apsaugoti pažeidžiamiausius asmenis, kurie neišgali apmokėti itin išaugusių elektros energijos sąskaitų.

Šiuo metu elektros energija pažeidžiamiems vartotojams gali būti atjungta, jei jų įsiskolinimas viršija 3 bazines socialines išmokas (t. y. – 147 eurų).

Siūloma, kad Elektros energetikos įstatymo pataisos įsigaliotų šių metų liepos 1 d.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)