Įstatymo pataisomis siekiama nuo elektros atjungimo apsaugoti pažeidžiamiausius asmenis, kurie neišgali apmokėti itin išaugusių elektros energijos sąskaitų. Projekto autorių teigimu, didesnė skolos suma,iki kurios negalėtų tiekėjas atjungti elektros energijos, reikštų ir didesnę pažeidžiamiausių asmenų apsaugą.

Šiuo metu elektros energija pažeidžiamiems vartotojams gali būti atjungta, jei jų įsiskolinimas viršija 3 bazines socialines išmokas (t.y. – 147 eurų).

„Augančios elektros energijos kainos labiausiai paveikė pažeidžiamus elektros energijos vartotojus, kurie dažniausiai yra socialiai remtini asmenys.Elektros energijos kainos per pastaruosius metus šoktelėjo kelis kartus, infliacija ir išaugusios maisto kainos socialiai pažeidžiamus asmenis dar labiau bloškė į skurdą. Energetinis skurdas ir taip Lietuvoje buvo gan aukštas, jį jautė daugiau nei 20 proc. lietuvių, o stipriai padidėjus energetikos kainoms, tikėtina, jis dar labiau išaugo. Išaugusios kainos šiems žmonėms dažnai reiškia ir tai, kad jie vėluoja susimokėti sąskaitas už elektros energiją ir pradeda gauti grasinimus iš tiekėjų dėl elektros energijos atjungimo, ima greituosius kreditus skoloms padengti. Taip neturėtų būti“, – sako L. Jonauskas.

Parlamentaras primena, kad sprendžiant energetinę krizę Europos Parlamentas 2022 metais priėmė rezoliuciją, kurioje europarlamentarai perspėjo ES valstybes, kad energija neturėtų būti atjungiama vartotojams, kurie neįstengia susimokėti didėjančių sąskaitų.

Siūloma, kad Elektros energetikos įstatymo pataisos įsigaliotų nuo šių metų liepos 1 dienos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)