Pasak Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidento Mariaus Dubnikovo, nepaisant galimų svyravimų ilguoju laikotarpiu naftos kainos turėtų siekti 60-80 JAV dolerių už barelį. Tuo metu ekonomistas Aleksandras Izgorodinas prognozuoja, jog centriniams bankams nustojus kelti bazines palūkanų normas, o Kinijai galutinai nutraukus nulinę kovido politiką, antroje šių metų pusėje naftos kainos gali pasiekti ir 100 JAV dolerių.

Pasak A. Izgorodino, viena priežasčių, lėmusių naftos kainos sugrįžimą į prieš karą Ukrainoje buvusį lygį, yra galimos recesijos baimė.

„Matome, kad JAV naujų namų pardavimai labai sparčiai krenta, matome bendrą ekonomikos aktyvumo sulėtėjimą žiūrint į išankstinius indikatorius tiek JAV, tiek euro zonoje. Manau, kad vis daugiau ir daugiau makro rodiklių, kurie rodo, kad recesija JAV ir euro zonoje jau yra čia pat, pakankamai stipriai spaudžia naftos kainas žemyn“, – BNS sakė A. Izgorodinas.

Ekonomisto teigimu, centrinių bankų planai toliau didinti bazines palūkanų normas papildo nerimą dėl recesijos, o kartu ir skatina pigti naftą.

„Tiek Europos Centrinis Bankas, tiek JAV centrinis bankas labai aiškiai sako, kad ketina toliau kelti bazines palūkanų normas ir net prasidėjus recesijai ketina tų palūkanų nemažinti. Manau, kad tas efektas irgi didina nerimą rinkose dėl galimos didesnės recesijos ir automatiškai tas neigiamas centrinių bankų naratyvas taip pat spaudžia naftos kainas žemyn“, – sakė A. Izgorodinas.

Trečia jo įvardyta priežastis – po griežto COVID-19 valdymo dar nespėjusi atsigauti Kinijos ekonomika bei rinkoje vyraujančios abejonės dėl gruodį šalyje sušvelnintų pandemijos ribojimų.

„Manau, kad rinka tiesiog iki galo dar netiki, kad nulinė kovido politika Kinijoje pasikeitė negrįžtamai. Manau, kad dalis investuotojų tikisi, kad dar sugrįš griežti karantinai“, – svarstė A. Izgorodinas.

Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas M. Dubnikovas mano, kad be recesijos baimės, naftos kainas taip pat padėjo sumažinti atšilę orai, tarptautinės bendruomenės nustatytos 60 JAV dolerių už barelį kainų lubos rusiškai naftai bei įsivyravęs stabilumas žaliavų rinkose.

„Natūralu, kad kitos šalys, kurios derasi su Rusija, – Indija, Kinija – įgavo milžinišką derybinę galią ir gavosi taip, kad jie irgi susiderėjo ir tą naftą, kurią jie gauna, jie gauna gerokai pigiau“, – BNS sakė M. Dubnikovas.

Naftą gabenantys laivai

„Apskritai įvyko žaliavų rinkos stabilizavimasis. Ne tik nafta, bet ir metalai, mediena – visa tai, kas karo pradžioje buvo išbrangę – dabar grįžo į savo ilgamečius vidurkius“, – pridūrė ekonomistas.

Europos Sąjungos, Didžiojo septyneto (G-7) ir Australijos sutarta 60 JAV dolerių už barelį riba įsigaliojo gruodžio pradžioje siekiant apriboti Rusijos pajamas kartu užtikrinant, kad Maskva ir toliau aprūpintų pasaulinę rinką.

Penktadienį ryte kovo mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ siekė 78,98 JAV dolerio už barelį. Tuo metu vasario mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) 74,05 JAV dolerio.

Tuo metu pernai kovą, netrukus po karo Ukrainoje pradžios, „Brent“ ir WTI naftos kainos buvo 139-140 JAV dolerių.

Kaina gali smukti iki 60-80 dolerių, vėliau šokti iki 100 dolerių

A. Izgorodinas mano, kad naftos kainų kritimas tęsis iki gegužės arba birželio, kai jos gali smukti iki 65–70 JAV dolerių.

Anot ekonomisto, centriniams bankams nustojus kelti bazines palūkanų normas, o Kinijai galutinai nutraukus nulinę COVID-19 politiką, antroje šių metų pusėje naftos kainos vėl gali išaugti.

„Tiek JAV centrinis bankas, tiek Europos Centrinis Bankas, tikėtina, maždaug gegužę arba birželį nustos kelti bazines palūkanas ir iš palūkanų augimo laikotarpio mes pereisime į palūkanų stagnacijos laikotarpį. (...) Manau, kad šis momentas bus laikotarpis, kai žaliavų, tarp jų ir naftos, kainos pasaulyje atšoks į viršų“, – teigė A. Izgorodinas.

„Manau, kad Kinija realiai išeis iš savo nulinės COVID-19 politikos maždaug šių metų gegužę–birželį, nes pasibaigs kovido sezoniškumas ir tada Kinijos gyventojai ir įmonės patikės, kad karantino politika jau nebesugrįš, ir mes tuo metu matysime ganėtinai didelį Kinijos ekonomikos atšokimą. Tai irgi bus signalas rinkoms, kad Kinijos ekonomika tuoj pradės labai stipriai atsigauti, kartu tai bus signalas, kad naftos kaina turėtų kilti“, – kalbėjo ekonomistas.

A. Izgorodinas prognozuoja, kad atsigaunant Kinijos ekonomikai antroje metų pusėje naftos kaina vėl gali siekti 100 JAV dolerių už barelį.

„Jeigu mes matysime didelį Kinijos ekonomikos atšokimą, tai naftos kaina iki vasaros pabaigos be jokių problemų gali pasiekti 100 dolerių už barelį“, – teigė ekonomistas.

M. Dubnikovas sako, kad nafta labiau yra ne rinkos, o politinių sprendimų veikiama prekė. Ekonomistas neatmeta, kad trumpalaikių naftos kainos svyravimų ar šuolių gali pasitaikyti, tačiau, pasak jo, ilguoju periodu ji vis tiek turėtų būti 60–80 JAV dolerių.

„Naftą yra sunku įvardyti kaip rinkos prekę. Be abejo, joje yra rinkos bei paklausos–pasiūlos elementų, tačiau bendrai tai ji priklauso nuo labai didelės politikos dozės. Žema naftos kaina yra negera jos išgavėjams, jie pradeda reguliuoti savo gavybos apimtis, tada naftos kaina pakyla. Aukšta naftos kaina negera vartotojams, o kai jie pradeda ieškoti alternatyvų, tai, vėlgi, tampa blogai išgavėjams“, teigė M. Dubnikovas.

Dujos nafta energetika

„Ilguoju periodu rinka susireguliuoja, politika susireguliuoja ir tikėtina, kad naftos kaina bus 60–80 JAV dolerių, o trumpu periodu gali būti visokių kainų“, – pridūrė jis.

Ekonomistas nesutiko su prognozėmis, jog pokovidinis Kinijos ekonomikos atsigavimas gali padidinti naftos kainas.

„Reikia suprasti, kad ilguoju laikotarpiu egzistuoja normalus pasaulis – tai yra, kai kinai neserga ir dirba, ir kai nafta kainuoja tarp 60 ir 80 JAV dolerių. Ilguoju periodu, nepaisant visų savo susirgimų, kinai kaip dirbo, taip dirbs“, – teigė M. Dubnikovas.

„Ar naftos kaina gali pasiekti 100 dolerių? Gali, bet tam turi atsirasti stiprios naujienos, kurios tą kainą pakeltų. Kol kas tokių naujienų nesimato, o spekuliacijos dėl kinų grįžimo nemanau, kad yra vertos dėmesio. Tai yra normalu, kad kinai dirba ir nėra užsidarę“, – pridūrė jis.

Lietuviškų degalinių sąjungos vykdantysis direktorius Vidas Šukys mano, kad naftos kainos šiuo metu stabilizavosi. Jis neatmetė, kad esant šaltai žiemai ji gali brangti, tačiau pasiekti pernai pavasarį buvusią 150 JAV dolerių kainą nebeturėtų.

„Yra žiemos laikotarpis (...) Jeigu žiemą bus labai šalta ir problematiška, ir tai atsispindės Europos Sąjungos šalyse, ypač energetiškai pažeidžiamiausioje europinėje dalyje, naftos kaina yra nenuspėjama“, – BNS sakė V. Šukys.

„Vienas geras dalykas yra tai, kad praėjusių metų kovas visus gerai pamokė, kad nereikia kelti iškart panikos. Tada rinka išsibalansavo todėl, kad buvo nežinomybė. Dabar ji stabilizavosi ir manyčiau, kad tokių naftos kainų šuolių iki 150 JAV dolerių neturėtų būti, nepaisant to, kas galimai įvyktų. Mes negalime nuspėti, kas bus, bet manyčiau, kad jeigu kas ir įvyktų, tokio šoko kaip pernai kovą nebebus“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją