Tarnyba įvertino „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) ir „Litgrid“ parengtus aprašų projektus, kuriais nustatoma nauja naudojimosi tinklais tvarka.

„Patys operatoriai rengdami tokius aprašus sau nusistato taisykles, nėra reglamentuotas elektros tinklų pajėgumų didinimo etapas, kaupimo įrenginių naudojimas papildomoms paslaugoms teikti, sudaromos galimybės operatoriams savo nuožiūra keisti gamintojų ir vartotojų prijungimo prie elektros tinklų sąlygas“, – penktadienį pranešė STT.

Nauja tvarka reikalinga plėtojant ir prie tinklų prijungiant saulės ir vėjo elektrines pagal pernai liepą įsigaliojusias Elektros energetikos bei Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymų nuostatas.

STT pažymi, kad pasiūlymų projekte neįvardijamos operatoriaus pareigos, kai projektų vystytojų planai viršija tinklų pajėgumus.

„Visiškai nėra reglamentuotas ir elektros tinklų pajėgumų didinimo etapas. Jeigu tinklų naudotojas nori vystyti elektros gamybos pajėgumus, tačiau esami tinklų pajėgumai to atlikti neleidžia, nėra nustatytos šiame etape atsirandančios operatoriaus bei tinklų naudotojo teisės ir pareigos, tinklų pajėgumų didinimo terminai ar minimalūs reikalavimai tinklo pajėgumui“, – teigia STT.

Pasak jos, be to, operatoriai savo nuožiūra gali keisti gamintojų ir vartotojų prijungimo prie tinklų sąlygas, jeigu dar neišduotas statybos leidimas arba projektas dar nesuderintas, neatsižvelgiant į tai, kokius veiksmus tinklų naudotojas jau yra atlikęs. Neatskleidžiama, kokios aplinkybės laikytinos būtinomis.

„Tokiu būdu operatoriams suteikiama absoliuti laisvė visas aplinkybes vertinti kaip būtinumą ir vienašališkai keisti prijungimo sąlygas“, – teigia STT.

STT išvados ir pastabos pateiktos Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai, operatoriams ir Energetikos ministerijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją