Tomas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) priklauso trečiajam liberalizacijos etapui, bet pernai buvo pasirinkęs nepriklausomą tiekėją. Įvertinęs, kad teks mokėti 35 centus už kilovatvalandę (su tuometine 9 centų kompensacija), o visuomeniniame tiekime – 24 centus, jis nusprendė grįžti prie pastarojo.

„Pasižiūrėjau, kad visuomeninio yra gerokai mažesnis tarifas (…). Kadangi prasidėjo šildymo sezonas, paskaičiavome, kad yra labai nemažos sąnaudos‟, – sako Tomas.

Jis toliau paaiškina, kad objektas yra šildomas elektra, tad mėnesio elektros suvartojimas yra apie 1200 kWh. Į klausimą, kaip toks stambus suvartojimas pateko į trečiąjį liberalizavimo etapą, vyras sako, kad turi saulės elektrinę ir yra gaminantis vartotojas.

„Nutraukiau tą sutartį kažkur viduryje (lapkričio – red.) ir gavau pranešimą, kad sutartis bus nutraukta lapkričio 30 dieną ir per 10 dienų bus sudaryta visuomeninio tiekimo sutartis‟, – teigia Tomas.

Vis dėlto per numatytą terminą sutarties jis negavo, kreipėsi „gyvos‟ konsultacijos į bendrovę „Ignitis“, kuri iki tol buvo ir nepriklausomas jo tiekėjas, ten esą buvo patikintas, jog sutartis nutraukta, tačiau naujosios sudarymas gali užtrukti ilgiau.

Dokumentai

„Praėjo dar penkios darbo dienos, prisijungiu prie „Ignitis‟ savitarnos ir matau, kad prie senos sutarties vėl atsirado tarifas (0,35 Eur/kWh), kuris galiojo anksčiau (po sutarties nutraukimo tarifai buvo neberodomi).

Kreipiuosi vėl tokiu pat būdu su klausimu, kodėl mano nauja visuomeninio elektros tiekėjo sutartis vis dar nesudaryta, ir šį kartą gaunu atsakymą, kad sena sutartis, pasirodo, yra vis dar galiojanti‟, – pasakoja Tomas.

Anot kliento, jo buvo atsiprašyta ir pažadėta išspręsti klausimą per penkias darbo dienas.

„Jei būčiau nesikreipęs vėl šiuo klausimu, būčiau tiesiog gavęs sąskaitą pagal seną sutartį 0,35 Eur/kWh‟, – įsitikinęs pašnekovas.

„Ignitis‟ patvirtino „Delfi‟, kad Tomas priklauso trečiajam liberalizacijos etapui, o pernai lapkričio 30 dieną kliento pageidavimu nepriklausomo tiekimo sutartis buvo nutraukta, nuo gruodžio 1 dienos klientas grąžintas į visuomeninį tiekimą. Tačiau pati visuomeninio tiekimo sutartis paruošta ir išsiųsta gruodžio pabaigoje.


„Įprastai, klientams, kuriems nepriklausomo tiekimo sutartys pasibaigia paskutinę mėnesio dieną ir jie priklauso 3 etapui, visuomeninio tiekimo sutartys automatiškai susikuria per pirmą naujojo mėnesio savaitę.

Šiuo atveju, nepaisant to, kad visuomeninis tiekimas klientui sugrąžintas nuo gruodžio 1 dienos, sutarties gavimas užsitęsė ilgiau, nei įprasta. Dėl to atsiprašome kliento už nepatogumus‟, – sako „Ignitis‟ atstovė L. Beganskienė.

Anot jos, sutartis klientą pasieks paprastu paštu, tačiau nelaukdamas, kol ji atkeliaus, Tomas gali sutartį matyti prisijungęs prie savitarnos.

Seimas spalį pritarė, kad trečiasis elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapas būtų atidėtas iki 2025 metų pabaigos (anksčiau buvo numatyta 2022 metų pabaiga).

Tad iki 2026 metų sausio visi mažiausiai suvartojantys (iki 1000 kWh per metus) gyventojai galės pasirinkti nepriklausomą tiekėją bet kuriuo metu, o jau pasirinkusieji – grįžti į visuomeninį tiekimą.

Antrasis liberalizavimo etapas (1000–5000 kWh per metus) truko 2021–2022 metais, o pirmasis (daugiau kaip 5000 kWh per metus suvartojimas) – 2020 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)