„Praėjusią vasarą Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo suprasdama sudėtingą situaciją biokuro rinkoje įpareigojo Valstybinių miškų urėdiją rezervuoti tam tikrą kiekį medienos – tai yra apie 700 tūkstančių kubinių metrų malkinės medienos, plokščių medienos ir iš jų gaminti biokurą. Manome, kad šitas papildomas kiekis ateinančiais (2023 metais – BNS) metais tikrai papuls į rinką“, – naujienų portalui 15min.lt antradienį sakė Valdas Kaubrė.

„Ateinantiems metams prognozuojame, kad į rezervą ir konkrečiai biokuro gamybai bus padėta papildomai 700 tūkstančių kubinių metrų“, – pridūrė jis.

Aplinkos ministerija prieš 2022-2023 metų šildymo sezoną įpareigojo miškų urėdijas biokuro gamybai skirti 20 proc. malkinės medienos ir ją tiesiogiai parduoti aukcionuose šilumos gamintojams.

Pasak V. Kaubrės, šiuo metu rinkoje biokuro pakanka, tačiau jis negalėjo atsakyti, ar jo pakaks pradėjus veikti VKJ biokuro blokui.

„Į šitą klausimą vienareikšmiškai atsakyti negalima, nes didžioji dalis biokuro, kuris patenka į katilines, yra iš medienos perdirbimo įmonių, iš lentpjūvių atvežamos atliekos, liekančios nuo jų gamybos proceso. (...) Į šitą diskusiją, matyt, reikėtų įtraukti ir šilumos gamintojus, kurie aiškiai įvardytų, koks biokuro kiekis yra reikalingas“, – teigė Valstybinių miškų urėdijos vadovas.

„Šiandien galime pasakyti, kad vykdant žaliavinės medienos ir kirtimų liekanų aukcionus visas žaliavinės medienos ir kirtimų liekanų kiekis nebuvo parduotas. Tai parodo, kad šiandien rinkoje biokuro užtenka“, – kalbėjo V. Kaubrė.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) vadovas Virgilijus Poderys gruodį teigė, kad VKJ biokuro blokas šios kuro rūšies paklausą Lietuvoje turėtų padidinti apie 15 proc. Pasak Valstybinių miškų urėdijos vadovo, tokį biokuro poreikį būtų įmanoma patenkinti.

„Jei klausimas yra dėl 15 procentų, tai atsižvelgiant į šiandien suformuotą ir biokuro gamybai paliktą rezervą, tai šitie pajėgumai turėtų būti patenkinti“, – 15min.lt teigė V. Kaubrė.

Pirmąją šilumą VKJ biokuro bloke numatoma pagaminti pirmąjį šių metų ketvirtį, komercinę veiklą jis turėtų pradėti birželį–liepą, o visu pajėgumu turėtų veikti kitą šildymo sezoną.

Planuojama, kad visiškai įgyvendinus projektą, jėgainės šilumos galia sieks apie 230 MW.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją