„Plečiantis atsinaujinančios energijos išteklių gamintojams tokių atvejų galime matyti dažniau. Aišku, reikėtų atkreipti dėmesį, kad tarpušvenčiu elektros energijos poreikis buvo reikšmingai sumažėjęs, taip pat turėjome teigiamą šiltų orų efektą ir didžiulį vėją, kuris irgi generavo nemažai elektros energijos, ir galutiniame rezultate turėjome neigiamas elektros energijos kainas“, – pirmadienį žurnalistams teigė VERT pirmininkas.

Taip jis komentavo faktą, kad praėjusio šeštadienio rytą elektros kainos „Nord Pool“ biržos Lietuvos, Latvijos ir Estijos zonose kelias valandas buvo neigiamos ir siekė 0,01–0,04 euro už megavatvalandę (MWh).

Pasak R. Pociaus, neigiamų valandinių kainų poveikį gali pajusti tie vartotojai, kurie turi išmaniuosius skaitiklius bei yra pasirinkę su biržos valandine kaina susietą planą.

„Čia ir galime pamatyti išmaniosios apskaitos potencialą. Jeigu vartotojai pasirinks su birža susietą valandinę kainą (tarifą – BNS), tai tikrai vartotojai šioje vietoje gali išlošti. Tik sąlyga turi būti ta, kad vartotojas turi turėti išmanią apskaitą ir su biržos valandine kaina susietą produktą“, – teigė R. Pocius.

Pasak jo, su šiais planais susiję pasiūlymai turėtų atsirasti tiekėjų ir VERT rengiamoje atnaujintoje elektros kainų skaičiuoklėje.

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) nuo rugpjūčio Lietuvoje jau įdiegė 200 tūkst., arba šeštadalį išmaniųjų elektros skaitiklių, šiemet jų įrengti planuojama dar apie 500 tūkst.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją