„Rekonstravę Telšių transformatorių pastotę ir rudenį pabaigę to paties pobūdžio darbus Alytuje, įgyvendinome vienus svarbiausių šių metų sinchronizacijos programos darbų.

Dabar esame paruošę pagrindą dviem iš trijų sinchroninių kompensatorių, kuriais sustiprinsime sąlygas žaliosios energetikos plėtrai šalyje, stabiliam savarankiškam elektros perdavimo sistemos veikimui ir, prireikus, ankstesnei sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Pirmąjį sinchroninį kompensatorių į šalį atsivešime jau kitų metų antrąjį ketvirtį, o prie perdavimo tinklo prijungsime kitų metų pabaigoje“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.

330, 110 ir 10 kV Telšių transformatorių pastotės rekonstrukcija užbaigta gruodžio mėnesį.

Pastotėje įrengti nauji jungtuvai, skyrikliai ir kita įranga, taip pat paruošta vieta sinchroninio kompensatoriaus prijungimui prie perdavimo tinklo, pažymima pranešime.

Prie elektros perdavimo tinklo prijungtas galingas, didelės masės besisukantis variklis su smagračiu – sinchroninis kompensatorius. Jis padės užtikrinti savarankišką dažnio valdymą po sinchronizacijos su kontinentine Europa, o iki sinchronizacijos įrenginiai gerokai sustiprins tinklo patikimumą ir užtikrins inerciją, reikalingą Lietuvoje vykstant atsinaujinančių energetinių išteklių plėtrai.

Lietuvoje į elektros perdavimo tinklą iš viso bus integruoti trys sinchroniniai kompensatoriai – Alytuje, Telšiuose ir Vilniaus rajone esančioje Neries transformatorių pastotėje. Pastarojoje įrenginys bus prijungtas 2024 metais, šiuo metu vyksta pastotės rekonstrukcija, rašoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją