Per šiuos metus elektros ar dujų vagys padarė daugiau nei 2 milijonus eurų žalos. Iki lapkričio jau surašyta 110 elektros energijos ir 25 gamtinių dujų grobstymo aktų.

„Visą laiką buvo atvejų, kai nedidelė dalis žmonių pasirenka vogti, grobstyti elektrą arba dujas. Dažnai pastebime, kad tai padažnėja atšalus orams. Na, tikriausiai gali turėti poveikį tam norui ir rekordinės energijos kainos‟, – sako bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovas Paulius Kalmantas.

Jis tikina, kad tokią neteisėtą veiklą ESO anksčiau ar vėliau išsiaiškina. Tačiau svarbu, jog ir gyventojai būtų aktyvūs, jeigu jiems kilo įtarimų.

„Jeigu matome, kad kažkas yra įtartina, tikrai nenumokime ranka, galvodami „ai, čia vagia iš tiekėjų ar iš „Energijos skirstymo operatoriaus‟, – ta žala daroma visiems vartotojams‟, – sako atstovas.

P. Kalmantas pridūrė, kad esama anoniminės pasitikėjimo linijos, o visi pranešimai patikrinami ir „dažnu atveju būtent tie žmonių pranešti atvejai ir pasitvirtina‟.

ESO atstovas per daug nedetalizavo, kaip ekspertai išsiaiškina energijos vogimo atvejus, tačiau patikino, kad būdų yra įvairių.

„Tikriausiai visa esmė yra žiūrėti, kiek yra energijos paduota ir kiek apskaičiuota per tą suvartojimą. Galime atlikti ir papildomus stebėjimus, neįspėdami vartotojo iš karto. Tikrai yra ne vienas būdas‟, – aiškino jis.
Elektros tinklas

Pabrėžiama, kad tokio tipo sukčiavimo atvejai yra ir rizika gyvybei.

„Daro finansinę žalą, kelia grėsmę ne tik vagies gyvybei arba sveikatai, bet ir aplinkinių. Be to, už tai gresia baudžiamoji atsakomybė. Taigi, tikrai sukelia daug problemų‟, – pavojus apibendrino P. Kalmantas.

Jis paaiškino, kad profesionalūs inžinieriai, atlikdami darbus, saugumo sumetimais sustabdo elektros ar dujų tiekimą, todėl savavališka veikla energijos tinkluose labai pavojinga.

ESO bendradarbiauja ir su policija. Anot P. Kalmanto, nusprendęs vogti energiją asmuo kartais vykdo ir kokią nors kitą nelegalią veiklą.

„Išsiaiškindami energijos grobstymą esame suradę brakonierių (…), pilstė naminukę, turėjo nelegalų garažą, kur buvo vogtų automobilio dalių‟, – galimus įvairius nusižengimus vardijo ESO atstovas.

Kalbėdamas apie energijos grobstymą P. Kalmantas teigė, kad visi nuostoliai privalo būti atlyginti ir yra atlyginami. Jis dar kartą patikino, jog visi tokios veiklos atvejai ilgainiui yra išaiškinami.

Čia galite pažiūrėti LNK video: