Bandymą planuojama atlikti balandžio 22 dieną, jo metu jungtys su IPS / UPS sistema – Latvija, Baltarusija ir Kaliningrado sritimi – bus atjungtos nuo Lietuvos elektros sistemos. Elektros energiją vartotojams tieks Lietuvoje veikiančios elektrinės, taip pat nuolatinės srovės jungtys su Lenkija ir Švedija. Elektros sistemos balansą ir dažnį valdys „Litgrid“ dispečeriai.

„Inžinerine prasme izoliuoto darbo bandymas – vienas sudėtingiausių ir įdomiausių projektų, kuriuos įgyvendiname ruošdamiesi sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Lietuvos elektros sistema pirmą kartą istorijoje veiks visiškai savarankiškai, todėl bandymui atsakingai ruošiamės: dirbame su elektros gamintojais, skirstymo operatoriais, prioritetiniais svarbiais vartotojais, kitų šalių perdavimo sistemų operatoriais. Šiemet sėkmingai išbandėme mūsų šalies elektrines, paruošiamuosius darbus tęsime ir toliau“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.

Izoliuoto darbo bandymą atlikti buvo planuota dar šių metų rudenį, tačiau jį nuspręsta nukelti dėl situacijos elektros rinkoje. Bandymo perkėlimas į kitus metus taip pat leidžia jį išplėsti, įtraukiant 200 MW galios elektros energijos kaupimo įrenginių sistemą, kurią planuojama įrengti iki šių metų pabaigos.

Šiemet ruošiantis bandymui buvo atlikta izoliuoto darbo bandymo studija, paruoštos informacinės sistemos, patikrinti svarbiausi šalies elektros vartotojai ir išbandytos didžiosios šalies elektrinės, parengta elektros sistemos infrastruktūra.

Per pastaruosius metus „Litgrid“ jau atliko du svarbius elektros sistemos bandymus. Pirmą kartą izoliuotas dalies Lietuvos elektros sistemos bandymas buvo sėkmingai atliktas 2020 m., o 2021 m. „Litgrid“ kartu su Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatore PSE atliko avarinės pagalbos su Lenkijos elektros sistema bandymą per išplėstą „LitPol Link“ jungtį. Per šią jungtį bus vykdoma visų Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija su kontinentinės Europos elektros tinklais.

Prieš sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais visos Baltijos šalys turi atlikti bendrą izoliuoto darbo bandymą, kurio metu Lietuva, Latvija ir Estija sudarys vieną „salą“. Šiame bandyme, planuojama, bus pasitelkti šiuo metu Baltijos šalyse įrengiami sinchroniniai kompensatoriai – įrenginiai, padedantys užtikrinti sistemos stabilumą ir inerciją, kai didelę dalį tiekiamos elektros sudaro atsinaujinančių energijos išteklių gamyba arba elektros importas per nuolatinės srovės jungtis.

Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas – vienas iš Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektų. Iš viso jau įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją