Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas V. Lukoševičius sako, kad lapkričio sąskaitos, palyginti su spaliu, didesnės vien jau dėl to, kad pastarasis mėnuo buvo „pereinamasis‟ – šildymo sezonas tik prasidėjo.

„Bet jeigu lyginsime lapkritį su 2021 metų lapkričiu, tai šildymo sąskaitos išaugo bene dviem trečdaliais. Kas pasižiūrėtų praeitų metų duomenis, tai vidutiniškai Lietuvoje augo 60 proc. vidutinė šildymo sąskaita ir tai nieko nedžiugina‟, – komentuoja ekspertas.

Šiemet lapkritis, pasak pašnekovo, yra gerokai šaltesnis nei prieš metus. Šią aplinkybę atspindėjo ir 10–11 proc. augęs šilumos suvartojimas, ir, atitinkamai, sąskaitų dydis. Vis dėlto net ir šaltesnis lapkritis nebūtinai parodo tikrąjį galimų išlaidų vaizdą.

„Kalbant apie ateitį, tai lapkritis dar yra toks gana švelnus mėnuo, o kai prasidės šaltieji mėnesiai – gruodis, sausis, vasaris, – tai kadangi šilumos vieneto kainos bus maždaug tokios pačios, dėl didesnio suvartojimo šildymo sąskaitos dar augs‟, – sako V. Lukoševičius.

Padėtis su šildymu šalyje nėra vienoda, miestams naudojant skirtingą kurą. Mažiausia kaina esanti didžiuosiuose miestuose. Pašnekovas įsitikinęs, kad jeigu Vilnius vietoj brangių dujų nebūtų pradėjęs deginti pigesnio mazuto, sostinės gyventojų sąskaitos būtų dar didesnės.

Valdas Lukoševičius

„Bet kalbant apie visą Lietuvą, tai labai aiškiai matyti lapkričio tendencija, kad didmiesčiai, kurie iš esmės dar kol kas degina tik biokurą, turi labai panašias šilumos kainas – apie 8–9 centus, beveik visi.

Tada šiek tiek maži miesteliai – jau čia dėl masto ekonomijos – turi apie 10–13 centų, o tie, kurie neturi biokuro arba degina vien gamtines dujas, ten kaina yra per 20 centų‟, – sako V. Lukoševičius.

Paklaustas, kokia situacija su gyventojų įsiskolinimu už šildymą, ekspertas aiškina, kad lapkritis yra tik pirmas mėnuo, už kurį mokamos didesnės sezono sąskaitos.

„Iki gruodžio pabaigos dar nėra vėlavimas – vėlavimai pasirodys tik sausio mėnesį: susimokėti duodamas mėnuo laiko. Kitas dalykas: kadangi šiemet labai išplėstos kompensacijos, labai daug žmonių kreipėsi dėl kompensacijų. O jeigu jie nori gauti kompensacijas, turi laiku mokėti sąskaitas ir tas irgi labai drausmina‟, – komentavo V. Lukoševičius.

Anot jo, norinčiųjų atidėti sąskaitų mokėjimą nėra daug.

„Kadangi šis šildymo sezonas tikrai bus brangiausias, tai sunku pasakyti, kokia bus tokių pageidaujančių vartotojų apimtis, kiek norės tokio atidėjimo. Bet kadangi tie, kuriems sunku susimokėti šildymo sąskaitas, kreipiasi dėl kompensacijų, tai ten atidėjimo nėra, jie tiesiog gauna kompensaciją.

Todėl statistika rodo, kad iki šiol tokių, kurie prašytų atidėti kažkokiam laikotarpiui, labai maža dalis‟, – pastebėjo LŠTA prezidentas.

V. Lukoševičiaus teigimu, veiksniai, kurie galėtų mažinti sąskaitas, yra kuro kainos ir švelnesni orai.

„Kol kas optimistiškai nuteikia biokuro kainos, nes kelias savaites iš eilės kainos krenta, tai, žinoma, jos tiesiogiai veikia mūsų šilumos kainas, – tai vienas faktorius, kuris galbūt atneš gerų naujienų kitiems metams.

Na, ir žinoma, ko galima tikėtis, tai tik švelnesnės žiemos, tada tikrai šildymo sąskaitos būtų mažesnės‟, – sako šilumos tiekėjų atstovas.

Čia galite pažiūrėti LNK video: