Bendrovė „Birštono elektra“ „Delfi“ komentuoja, kad įmonė problemų neturi ir reguliuotojo dėmesys susijęs ne su ja.

„Galime paneigti, kad mes turimi omenyje VERT žiniose arba komentare. Turime stabilius rezultatus“, – sako įmonės direktorė Eidmantė Gudelevičiūtė.

Bendrovės „EGTO energija“ vadovas Egidijus Rutkauskas taip pat teigia, kad reguliuotojo komentaras su bendrove nesusijęs.

„Turi omenyje ne mus. Mes nesame gavę šitų laiškų, pranešimų“, – „Delfi“ sakė E. Rutkauskas.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) vėliau žiniasklaidai komentavo, kad kalba apie verslo tiekėjus.

VERT narys Matas Taparauskas sako, kad su sunkumais susidūręs nepriklausomas elektros tiekėjas neaptarnauja buitinių vartotojų. Be to, anot reguliuotojo atstovo, šis tiekėjas savo įsipareigojimus kol kas dar vykdo sklandžiai, o jo klientų skundų VERT nesulaukė.

Kaip skelbiama „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) tinklalapyje, verslui elektros tiekimo paslaugą siūlo 14 nepriklausomų tiekėjų: „Aox Trade“, „Achema Gas Trade“, „Axpo Nordic“, „Citrus Alba“, „EGTO energija“, „Elektrum Lietuva“, „Elenger“, „Enefit“, „Ignitis“, „Imlitex“, Kauno termofikacijos elektrinė, „Panevėžio energija“, „Scener“ bei „Energynet“.

„Galime patvirtinti, kad „Elenger“ su jokiais sunkumais nesusiduria, jokių klausimų ar paklausimų iš VERT nesame gavę“, – „Delfi“ komentavo šios bendrovės vadovas Marius Kairys.

„Panevėžio energija“ taip pat sako, kad situacija su ja nėra susijusi. „Scener“ atstovai irgi komentuoja, kad reguliuotojo pranešimas skirtas ne jiems.

Įmonės „Imlitex Energy“ vadovas Regimantas Juška BNS taip pat tikino, jog įmonė sunkumų nepatiria.

„Mes su VERT bendraujame, bet nieko nesame gavę, kad kažkas būtų blogai, nes nieko niekada nepažeidėme. (...) Jie yra kreipęsi į visus tiekėjus dėl rizikų suvaldymo, ne vieną laišką esame gavę, kur siuntėme, pildėme. Kol kas tokia stadija“, – teigė R. Juška.

„Mes kažkokių sunkumų, dėl ko negalėtume vykdyti veiklos, neturime“, – pridūrė jis.

„Delfi“ kreipėsi ir į kitus tiekėjus. Sulaukę komentarų, tekstą papildysime.

Anksčiau antradienį skelbta, kad Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba tiria, ar vienas iš neįvardijamų mažųjų nepriklausomųjų elektros energijos tiekėjų susiduria su problemomis, tačiau institucija teigia, kad kol kas dėl to įtakos rinkai ir vartotojams – nėra, pranešė BNS.

„Pirmines rizikas vertiname ir esame kreipęsi į mažąjį tiekėją, kurio dabar nenoriu įvardinti, ar tikrai jis susiduria su sunkumais ir kaip jie galėtų būti sprendžiami“, – antradienį LRT radijui sakė VERT vyriausiasis patarėjas Rimas Volungevičius.

„Tačiau tai kol kas įtakos rinkai ir vartotojams, kurie yra sudarę sutartis su tuo tiekėju – neturi“, – pridūrė R. Volungevičius.

Sugriežtino veiklą

Seimas antradienį sugriežtino nepriklausomų tiekėjų veiklą. Įstatymų pataisomis nustatyta, kad, pavyzdžiui, tiekėjas privalės turėti veiklos rizikų valdymo planą, ne mažesnį nei pusė įstatinio kapitalo dydžio nuosavą kapitalą.

Elektros tiekėjas negalės turėti pradelstų mokėjimų, pradėtų nemokumo, bankroto, reorganizavimo ir likvidavimo procedūrų. Pataisos numato, jog nepriklausomas elektros tiekėjas privalės turėti galiojantį prievolių įvykdymo užtikrinimą – tai leistų buitiniams vartotojams iš dalies kompensuoti nuostolius, jeigu jų nepriklausomas tiekėjas nebegalėtų teikti paslaugų.

Griežtėja ir VERT atliekama nepriklausomų elektros tiekėjų priežiūra: nepriklausomas tiekėjas privalės kas ketvirtį reguliuotojui teikti nustatytos formos ataskaitą jo nemokumui įvertinti, kas mėnesį teiks informaciją dėl visų įvykdytų įsipareigojimų pagal visas su buitiniais vartotojais sudarytas sutartis.

Pataisos taip pat numato elektros tinklų operatorių atsakomybę sutrikus elektros tiekimui. Pavyzdžiui, priklausomai nuo vietovės, nustatomas laikas per kurį – 6 ar 12 valandų – turi būti atnaujintas elektros tiekimas vartotojams, priešingu atveju vartotojai įgytų teisę gauti kompensaciją.

Retėjančios gretos

Dar svarstant griežtesnį tiekėjų reguliavimą Seimo komitetuose, priekaištų turėjo smulkiųjų privataus kapitalo elektros tiekėjų atstovai, skelbė ELTA. Pasak jų, priėmus pakeitimus, kuriose vienoda atsakomybė numatoma visiems elektros tiekėjams, tikėtina, kad smulkiosioms įmonėms bus sunkiau išsilaikyti trijų didžiųjų tiekėjų dominuojamoje rinkoje.

„Delfi‟ primena, kad šalyje vykstant elektros tiekimo gyventojams rinkos liberalizavimui 2021 metų kovą veiklą nutraukė bendrovė „Inregnum, gruodį nepriklausomas tiekėjas „Vilniaus elektra“ paskelbė stabdantis veiklą. 2022 metų rugpjūtį „Perlas Energija“ atsisakė fiksuotos kainos planų ir taip pat nutraukė nepriklausomo tiekimo veiklą.

Šiuo metu elektros tiekimo gyventojams rinkoje veikia trys didelės bendrovės „Elektrum Lietuva, „Enefit ir „Ignitis, trys smulkūs tiekėjai „Birštono elektra, „EGTO energija ir Kauno termofikacijos elektrinė, pastaroji bendrovė turi 74 klientus, rodo VERT pateikiami lapkričio pabaigos duomenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją