Paryžiuje įsikūrusi TEA, konsultuojanti energiją vartojančias šalis, kokios politikos laikytis, mano, kad Europa galimai susidurs su 23 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų trūkumu, jei Rusija visiškai sustabdys tiekimą, o Kinijos suskystintų gamtinių dujų (SGD) importas pasieks 2021 m. lygį.

Tai sudaro maždaug 6,5 proc. Europos Sąjungos (ES) 2021 m. suvartoto dujų kiekio.

Europos Sąjunga padarė didelę pažangą mažindama priklausomybę nuo Rusijos gamtinių dujų tiekimo, tačiau ji dar neišėjo iš pavojaus zonos“, – sakoma TEA pranešime.

TEA vykdančiojo direktoriaus Fatiho Birolio teigimu, 2023 m. aplinkybės greičiausiai nebus tokios palankios Europos šalims papildyti savo dujų atsargas, o tai kartu su suaktyvėjusiais SGD pirkimais sumažino riziką, kad šią žiemą jos pritrūks dujų, nors Rusija sustabdė didžiąją dalį tiekimo. Tačiau neaišku, ar 2023 m. Rusija ir toliau palaikys žemą tiekimo lygį, o tai, kad Kinija sušvelnino nulinio COVID politiką, gali padėti jos ekonomikai atsigauti ir padidinti SGD importą.

„Nauja TEA analizė rodo, kad energijos vartojimo efektyvumo, atsinaujinančių energijos šaltinių, šilumos siurblių ir paprastų energijos taupymo veiksmų skatinimas yra gyvybiškai svarbus siekiant išvengti trūkumo ir tolesnių žiaurių kainų šuolių kitais metais“, – sakė F. Birolis per renginį, kuriame buvo pristatyta naujausia agentūros analizė. Padaryta išvada, kad ES gali išvengti pasiūlos atotrūkio, jei imsis šių papildomų priemonių.

„Rusijos šantažas nepavyko“, – renginyje sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Ji paragino ES valstybes nares skubiai patvirtinti papildomas priemones ir kartu pirkti energiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją