Šiuos pakeitimus beliko priimti. Jiems po svarstymo pritarė 93, prieštaravo vienas, o balsavime susilaikė 6 parlamentarai.

Elektros energetikos ir Energetikos įstatymų pataisose nurodyta, kad pradėti elektros tiekimo veiklą norintys asmenys privalės būti susiplanavę, kaip valdys rizikas, taip pat turėti bent pusės įstatinio kapitalo dydžio nuosavą kapitalą.

Potencialūs tiekėjai, be kita ko, privalėtų kiekvieną mėnesį informuoti Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) apie vykdomus įsipareigojimus buitiniams vartotojams, o kas ketvirtį pateikti duomenis, kad reguliuotojas įvertintų, ar tiekėjas yra mokus.

Priėmus pataisas, VERT taip pat galėtų surinkti aktualią informaciją tinkamai jų priežiūrai užtikrinti, o buitiniams vartotojams iš dalies būtų kompensuojami nuostoliai, jei tiekėjas nebegalėtų teikti paslaugų.
Tam įstatyme apibrėžtas prievolių užtikrinimo dydis, kuris siektų 7 proc. nuo tiekėjų visų paskutinių 3 mėn. veiklos pajamų sumos.

Svarstymo Seimo Ekonomikos komitete metu šiems pakeitimams pastabų turėjo smulkiųjų privataus kapitalo elektros tiekėjų – „Birštono elektra“ bei „EGTO Energija“ – atstovai.

Pasak jų, priėmus pakeitimus, kuriose vienoda atsakomybė numatoma visiems elektros tiekėjams, tikėtina, šioms įmonėms bus sunkiau išsilaikyti Baltijos šalių valstybės kapitalo tiekėjų („Ignitis“. „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“) dominuojamoje rinkoje.

Argumentuota, kad norimas nustatyti prievolių užtikrinimo dydis yra per didelis, tad siūlyta tokį jį taikyti tik fiksuotus planus turintiems nepriklausomiems elektros tiekėjams.

Šiomis pataisomis ministerija dar siūlo garantinio tiekimo koeficientą buitiniams vartotojams sumažinti nuo 1,25 iki 1,15. Toks koeficiento mažinimas nustatytas atsižvelgiant į garantinio tiekimą užtikrinančio „Energijos skirstymo operatoriaus“ faktines sąnaudas jam užtikrinti.

Jomis taip pat norima reglamentuoti elektros tinklų operatorių atsakomybę sutrikus elektros tiekimui, vartotojų teisę į kompensaciją, operatoriams neatkūrus teikimo per nustatytą terminą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją