Tikėdamasi paaiškinimų dėl įmonės veiksmų, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija trečiadienį surengė neplanuotą posėdį, į kurį pakvietė įmonės „Ignitis“ vadovus.

„Norime išgirsti kai kuriuos atsakymus ir paaiškinimus, nes, mano manymu, į rinką įneštas tam tikras netikrumas. Dabar keičiant sutartis, kur garantija, kad po pusės metų nebus persigalvota? Tai šiek tiek kompromituoja elektros rinkos liberalizavimą, jau „Perlo Energija“ savo indėlį buvo įnešusi, įnešate ir jūs.

Atsiranda tam tikras nepasitikėjimas ir valstybe, nes „Ignitis“ – valstybės valdoma įmonė. Kelia nerimo skambučių mums, kaip politikams, ir visiems elektros vartotojams. Traktuoju tai kaip keičiamas taisykles žaidimo metu“, – kalbėjo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Praėjusią savaitę „Ignitis“ informavo apie 40 tūkst. klientų, kad planuojama nebesiūlyti nefiksuoto termino planų (tik tų planų, kuriuose tiekimo kaina buvo keičiama kas pusmetį). Antradienį bendrovė pranešime žiniasklaidai patikslino, kad vartotojai gali pasirinkti kitus planus, taip pat turi teisę su pokyčiais nesutikti. Visgi, tai nereiškia, kad kaina jiems nesikeis.

Seimo liberalų pastebėjimu, antradienį paskelbta bendrovės informacija apie galimybę pasilikti nefiksuotos kainos sutartį, neišsklaido abejonių ir dviprasmybių.

„Tie kurie nuspręs likti, be abejo, peržiūrėsime kainą, nes taip sukonstruotas tas planas. Jeigu biržoje kaina kyla, mes irgi esame priversti peržiūrėti kainą. Ko nedarėme iki šiol – neperžiūrėjome dažniau nei kas pusmetį. Kadangi to neaiškumo daug, nusprendėme skirti dar vieną mėnesį papildomai, tai vartotojams nieko nereikia daryti iki vasario 1 d. Tikimės aiškumo įvesti per šį mėnesį“, – dėsto „Ignitis“ valdybos narys Andrius Kavaliauskas.

Andrius Kavaliauskas

„Buvimas plane nėra kainos garantas. Kaina nustatoma pagal sutartyje nustatytas sąlygas. Jei sutartis numato, kad šiuo laikotarpiu baigiasi numatytas sutarties terminas, fiksuojama kaina naujam terminui naujame kainos lygyje“, – prideda „Ignitis grupė“ reguliuojamų veiklų vadovas Mantas Mikalajūnas.

„Ignitis“ trečiadienį popiet pranešė, kad ketina šiuo metu galiojančias sutarčių kainas pratęsti mėnesiui – iki vasario pirmos dienos.

„Suprantame, kad praėjusią savaitę mūsų paskelbta informacija apie planus nebetęsti nefiksuoto termino planų buvo neaiški ir klientams sukėlė tik dar daugiau klausimų. Prisiimame atsakomybę ir atsiprašome klientų. Be to, šiuo metu klientams galiojančias kainas, kurios turėtų keistis nuo sausio 1 dienos, pratęsiame iki vasario 1 dienos. Tikimės, kad papildomas mėnuo leis mums aiškiau pateikti informaciją klientams, o jiems – apsispręsti, koks geriausias pasirinkimas“, – pranešime žiniasklaidai sako „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas A. Kavaliauskas.

Seimo liberalai kritikuoja įmonę dėl netinkamos komunikacijos su vartotojais. „Ignitis” vadovai pripažįsta komunikacinę klaidą.

„Nors niekas nuo jos nenukentėjo, bet tai gera pamoka, išsigryninti ir išsiaiškinti ir bendradarbiaujant su nacionaliniu reguliuotoju, susitarti dėl žaidimo taisyklių, kaip derinamės, informuojame vartotojus apie pokyčius ir kaip įgyvendiname tuos pokyčius. Tai – mūsų tolesni veiksmai, kurie bus suderinti ir apgalvoti, kad vartotojams neaiškumų būtų kuo mažiau“, – patikina M. Mikalajūnas.

„Ignitis” privačių klientų padalinio vadovas posėdyje taip pat prognozavo, kokių elektros kainų galima tikėtis artimiausią pusmetį.

„Kaina, kuri yra biržoje, jokiu būdu neatspindi kainos, už kurią tiekėjas įsigis elektros energiją ateities laikotarpiu. O dabar atėjo šaltasis laikotarpis ir jei biržoje kaina jau sukilusi virš 30 centų už kilovatvalandę, tai žiemos laikotarpiu arba pirmą ketvirtį prognozuojama kaina artėja prie 50 ct/kWh. Tai – didmenos kaina energijos biržoje.

Prie tos kainos reikia pridėti visą reguliuojamą infrastruktūrinę dalį – persiuntimo mokestį, kad elektros energija pasiektų kiekvieno namus. Dar ne visos dedamosios iki galo aiškios, kitiems metams bus apie 7 ct/kWh be PVM reguliuojama infrastruktūrinė dalis.

Dar atsiranda papildomai kaštai: balansavimo, vartotojų profilio kaštai. <...> Sudėjus visą šį sumuštinį, ir prie jo pridėjus PVM, artimiausiam pusmečiui susiskaičiuoja 60 ct/kWh kaina”, – aiškina M. Mikalajūnas.

„Artimiausiu metu didžiausias dėmesys bus produktams arba planams, kurie susieti su birža. Ne su mėnesiniu vidurkiu, bet valandiniu vartojimu. Tas dėmesys susijęs su energijos efektyvumu ir vartotojų įgalinimu vartoti tomis valandomis, kai kaina mažesnė.

Todėl šis planas, kurį, norėdami gero vartotojui, norėjom pakeisti kita kainodara, jis nėra biržos planas, kuris reaguoja į biržos pokyčius“, – dėsto „Ignitis“ atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)