Maskvai įsiveržus į Ukrainą, „Gazprom“ nuolat mažino tiekimą vamzdynu į Vokietiją, keršydama už Vakarų sankcijas Rusijai, todėl energijos kainos smarkiai išaugo. Didžiausiai Vokietijos dujų importuotojai „Uniper“ gresia bankrotas, todėl vyriausybė paskelbė, kad nacionalizuos įmonę, baimindamasi, kad jos žlugimas gali supurtyti stipriausią Europoje šalies ekonomiką.

Vokietijos bendrovė pranešė Stokholmo tribunole pradėjusi teisinius veiksmus prieš „Gazprom“ ir reikalaujanti atlyginti žalą dėl dujų, kurios nebuvo tiekiamos nuo birželio mėnesio. „Kalbama apie dujų kiekius, dėl kurių buvo sutarta su „Gazprom“, bet kurie nebuvo pristatyti ir kuriems turėjome įsigyti pakaitalų itin aukštomis rinkos kainomis ir vis dar turime tai daryti“, – sakoma generalinio direktoriaus Klauso Dieterio Maubacho pranešime.

„Uniper“ buvo priversta pirkti pakaitines dujas už didesnę kainą, tai, anot jos, iki šiol kainavo 11,6 mlrd. eurų, o iki 2024 m. pabaigos suma toliau didės. „Mes patyrėme šias išlaidas, nors nesame už tai atsakingi“, – pridūrė K. D. Maubachas.

„Gazprom“ patvirtino, kad „Uniper“ ėmėsi teisinių veiksmų, ir pridūrė, kad „nepripažįsta sutarčių pažeidimo ir reikalavimų atlyginti žalą teisėtumo“, teigiama Rusijos naujienų agentūrų perduotame jos pranešime.

Anksčiau šį mėnesį „Uniper“ pranešė apie 40 mlrd. eurų grynąjį nuostolį per pirmuosius devynis metų mėnesius – vieną didžiausių nuostolių Vokietijos įmonių istorijoje.

Pagal gelbėjimo susitarimą, vyriausybė iš pradžių teigė, kad perves „Uniper“ aštuonis milijardus eurų. Tačiau praėjusią savaitę bendrovė pareiškė, jog Berlynui reikės papildomai išleisti 25 mlrd. eurų, kad būtų išvengta įmonės žlugimo.

Vyriausybė finansuos gelbėjimą iš 200 mlrd. eurų fondo, skirto sušvelninti energetikos krizės poveikį namų ūkiams ir įmonėms. „Uniper“ paprašys akcininkų oficialiai patvirtinti sandorį gruodžio 19 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją