Ž. Mauricas teigia, kad spalis buvo šiltas, tad ir dujų bei elektros kainos krito, dabar situacija keičiasi.

„Praktiškai visiškai nereikėjo mokėti kompensacijų – bent jau tiems gyventojams, kurie buvo pasirinkę planus, susietus su biržos kaina. Tačiau dabar matome daug sniego – ir ne tik Lietuvoje. Matome, ateina šalčiai į Europą, ir gali būti, kad tos kainos vėl šoktels į viršų‟, – komentavo „Luminor‟ vyriausiasis ekonomistas.

Jo teigimu, energijos kainų dinamika daugiausia priklausys nuo dviejų veiksnių: klimato sąlygų ir gyventojų pasiryžimo taupyti.

„Jeigu bus šalta žiema, tada dujų saugyklose esančių dujų kiekis sumažės, atitinkamai, tai sukels kainas, deficitą, sukels ir elektros kainą, nes dujų ir elektros rinkos Europoje veikia susisiekiančių indų principu‟, – komentavo Ž. Mauricas.

Jis atkreipia dėmesį, kad rusiškų dujų keliai praktiškai užsidarė, jas Europai pakeisti trumpuoju laikotarpiu sunku, tad vienintelis būdas subalansuoti rinką yra taupymas.

„Kol kas daugiausia taupoma verslo sąskaita – Lietuva ne išimtis, dalinai sustabdė veiklą keletas įmonių, sumažino gamybą tos įmonės, kurios naudoja daug dujų. Vilnius nenaudos dujų, naudos mazutą. Vyksta kūrybinių dalykų. Lakmuso popierėlis bus gyventojai – kiek gyventojai solidarizuosis ir taupys energiją‟, – teigia ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Lietuvoje kitąmet numatant per 700 mln. eurų amortizuoti energijos kainų augimą gyventojams, Ž. Mauricas pabrėžia, kad šalis iš tiesų šių pinigų neturi.

„Suma labai didelė ir reikia suvokti, kad tos sumos neturime. Didiname biudžeto deficitą, kuris kitais metais bus vienas didžiausių visoje Europos Sąjungoje ir kol kas niekas nekalba apie tai‟, – sako „Luminor‟ vyriausiasis ekonomistas.

Anot jo, kai kurios šalys jau kalba, kad gali tekti kelti mokesčius. Lietuvai toks scenarijus irgi visai realus.

„Ir palūkanos kyla, tai yra, kyla skolos aptarnavimo kaštai, ir kitas dalykas, gali būti, kad sulauksime naujų mokesčių. Jau dabar pusę lūpų kalbama apie vienus ar kitus mokesčius, kad jie didės, bus įvesti. Net sveikatos apsaugos ministras užsiminė, kad (privalomo) sveikatos draudimo (PSD) įmoką galbūt reikia didinti. Visi šitie dalykai atsilieps vėlesniu laikotarpiu.

Kuo labiau pasiruošime šitai žiemai, kuo labiau solidarizuosimės, tuo mažiau, tikėtina, turėsime mokėti ateityje‟, – sako jis.

Paklaustas, kaip stipriai taupyti patartų gyventojams, kurie gali reguliuoti šildymą, ekonomistas sakė, kad temperatūrą reikėtų, pagal galimybes, pasirinkti „mažesnę nei praeitais metais‟.

„Priklausomai nuo gyventojų esamos situacijos: jeigu maži vaikai, tai būtų rizikinga labai taupyti. Jeigu suaugę žmonės, jie galbūt gali nureguliuoti mažesnę temperatūrą. Tai tikrai kiekvieno individualus pasirinkimas‟, – sako jis.

Kalbėdamas apie numatytą taikyti elektros kainų kompensavimo mechanizmą, „Luminor‟ ekonomistas vis dėlto atkreipė dėmesį, jog parama taikoma visiems gyventojams.

„Mūsų pasirinktas modelis yra pakankamai rizikingas, nes kompensuojama visiems gyventojams, nepriklausomai nuo jų vartojimo lygio, kompensuojama visa kaina virš 28 centų už kilovatvalandę, kalbant apie elektrą. Ir jeigu rinkos kaina bus labai didelė, atitinkamai, subsidijų reikės daugiau‟, – sako Ž. Mauricas.

Čia galite pažiūrėti LNK video: