Pasak jos, kol kas suderinta tik priemonė vėjo jėgainėms įsigyti.

„Šiuo metu, pagal suderintas su ES paramos schemas, pagal turimus finansinius įrankius – tiek ES struktūrinių fondų, RRF, modernizavimo fondų – yra suderinta galimybė skirti paramą tik įsigijimui – valdymui nuosavybės teise. Dėl nuomos tokio sprendinio iki šiol nebuvo“, – trečiadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje sakė D. Garbaliauskaitė.

„Bet atkreipsime dėmesį ir, derindami tolesnių paramų galimybes su ES, įvertinsime ir tokią galimybę“, – patikino ji.

„Ignitis grupė“ spalio pabaigoje paskelbė, kad siūlys gyventojams internetu nuomotis dalį Mažeikių r. plėtojamo vėjo parko „Vėjo galia“ pajėgumų. Kaip tuomet pranešė įmonė, iš viso apie 1 tūkst. buitinių vartotojų galės išsinuomoti iki 5 kW pajėgumų. Iš viso nuomai bus pasiūlyta 4,5 MW galios vėjo elektrinės.

Grupės Inovacijų skyriaus vadovas Paulius Kozlovas komisijos posėdyje sakė, kad gyventojams bus sudarytos galimybės arba tapti gaminančias vartotojais, arba į šį projektą investuoti.

Pasak jo, susidomėjimas įmonės pasiūlyta galimybe auga, o kol kas nuomos pajėgumus rezervuojasi aktyviai.

„Natūralu, kad tai patrauklu. Ne visi turi galimybes pasistatyti saulės elektrinę ant stogo, juo labiau vėjo. Manome, kad šita kryptis išliks ir žmonių noras būti atspariems, esant beprotiškoms elektroms kainoms, nežinant kokiame lygyje jos nusistovės. (...) Toks interesas fiksuojamas visai augantis“, – kalbėjo P. Kozlovas.

Pasak bendrovės, pajėgumų nuomos mokestis kas mėnesį sieks apie 36 Eur/kW, jis bus mokamas vėjo elektrinės valdytojui. Vėjo elektrinės generuojama elektros energija bus paverčiama pinigine verte su tiekėju sutartomis sąlygomis ir kaupiama kliento tiekimo sąskaitoje.

Visą reikalingą elektros energiją vartotojas ir toliau pirks iš tiekėjo pagal pasirinktą planą sutartyje numatytomis kainomis, o jo elektros sąskaita bus sudengiama išsinuomotos vėjo elektrinės dalies pagamintos energijos verte.

„Ignitis grupė“ akcentavo, kad Lietuva bus pirmoji valstybė pasaulyje, kurioje tokia paslauga siūloma visos šalies mastu.

Trečiadienio duomenimis, iš pirmųjų „Ignitis“ pasiūlytų 1 tūkst. kW vėjo parko pajėgumų jau rezervuota 631,9 kW, tiksli mėnesinė jų kaina siekia 36,48 Eur/kW.

Pagal preliminarų planą, pajėgumus išsinuomoję vartotojai elektros energiją gaminti pradės 2023 m. pabaigoje.

Energetikos ministerija iki šiol kvietė gyventojus teikti paraiškas paramai saulės elektrinėms įsirengti arba nutolusių saulės parkų pajėgumams įsigyti. Ministerija yra teigusi, jog šios priemonės sulaukė didelio gyventojų susidomėjimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją