Pasak jo, vasaros pabaigoje biokuras kainavo 45–50 Eur/MWh – už tokią kainą rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje buvo sudarinėjami ilgalaikiai biokuro tiekimo sandoriai.

Tuo tarpu šiuo metu rinkoje vienos megavatvalandės kaina siekia 35 eurus.

„Dabar situacija yra radikaliai pasikeitusi; šiuo metu rinkos kaina yra 35 Eur/MWh – nukritusi apie 27 proc. nuo aukščiausios tuo metu buvusios indekso vertės“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komitete teigė „Baltpool“ biržos atstovas.

Anot jo, labiausiai biokuro kainos kritimą lėmė šiltas ruduo iki pirmųjų šalnų, kurio metu biokuro vartojimas buvo maždaug perpus mažesnis nei paprastai, nors šildymo sezonas prasidėjo kaip įprasta – spalio viduryje.

„Pilnu tempu biokuras vartojamas vieną–dvi savaites“, – pastebėjo V. Jonutis, antrąja priežastimi įvardijęs emocinį faktorių visoje Europoje, kuomet, esant itin aukštoms kainoms, sudaryti ilgalaikes biokuro pirkimo sutartis ryžosi tik labai stambios įmonės.

„Dabar visi turi šaltą dušą ir kainos labai rimtai krenta. Kiek jos kris, pasakyti sunku“, – sakė jis.

Tuo metu viso praėjusio šildymo sezono vidutinė kaina, pasak V. Jonučio, siekė 22 Eur/MWh, sezono pabaigoje balandį – taip pat siekė 35 Eur/MWh.

„Dabar esame maždaug praėjusių metų šildymo sezono pabaigoje“, – dabartines ir praėjusio sezono biokuro kainas palygino „Baltpool“ prekybos vadovas.

Šilumos kaina galėtų sumažėti apie 10 proc.

„Baltpool“ duomenimis, ilgalaikėmis sutartimis šiuo metu įsigyta 35 proc. antrajai šildymo sezono daliai – nuo sausio iki balandžio – reikalingo biokuro kiekio. Pasak V. Jonučio, šiemet tokiais kontraktais perkama didesnės sezonui reikalingo biokuro dalis, nei ankstesniais metais.

Vis dėlto jis pažymi, kad likusi reikiamo biokuro dalis, perkama trumpalaikėmis sutartimis (SPOT biržoje), bus įsigyta mažesnėmis kainomis, o tai leistų šildymo kainą sumažinti dar apie 10 proc.

Anot eksperto, jei SPOT kainos išliks dabartiniame lygyje, vidutinė biokuro kaina galėtų būti 10–15 proc. mažesnė, nei prognozuota sezono pradžioje, t. y., 45 Eur/MWh.

„Nes ilgalaikiai kontraktai yra apie 45–50 Eur/MWh lygyje, šiuo metu kaina – 35 Eur/MWh. Tad jei 70 proc. kuro pavyks nupirkti praktiškai 30 proc. pigiau, nei yra susitarta dėl ilgalaikių sandorių, čia yra gera naujiena“, – pabrėžė V. Jonutis.

„Tie 15–20 proc. galimai apie 10 proc. numuštų ir šildymo kainas. Maždaug pusė pokyčio atsispindi šilumos kainoje“, – pridūrė jis.

VERT: biokuras ir dujos turėtų pigti

VERT atstovas D. Jasas komiteto nariams teigė, kad, bent jau remiantis rudens patirtimi, tiek biokuro, tiek gamtinių dujų kainos turėtų kristi. Jis paantrino V. Jonučiui, kad tiek dėl šiltesnio rudens, tiek dėl galimai šiltesnės žiemos, bus matomos tiek mažesnės biokuro, tiek šildymo kainos.

„Jei išliks panašios tendencijos, kokias matome dabar – kad mažėja žaliavų (tiek biokuro, tiek gamtinių dujų) kainos, lyginant su rudens pradžia, kai jos buvo reikšmingai padidėjusios ir didžiausios, kokias esame turėję – tikėtina, kad, šis šildymo sezonas bus truputį nuosaikesnis ir lengvesnis mūsų gyventojams ir visuomenei, kurie naudojasi šiomis paslaugomis“, – komentavo D. Jasas.

Tačiau D. Jasas įspėjo, kad nors šį šildymo sezoną temperatūra buvo ganėtinai aukšta, visuomet išlieka tikimybė, jog orai netikėtai atvės, dėl ko didės vartojimas, kartu – ir kainos.

„Nesinori dabar būti tuo geruoju pranašu, nes nežinome, kaip orai pasisuks. Nes kaip ir buvo paminėta, labai svarbu ar šaltukas paspaus stipriau. Jeigu ne, turėsime nuosaikesnį šildymo sezoną. Tai iš esmės nulems tiek ir vartojimą gyventojų, tiek biokuro kainas“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją