Saulės elektrinę ant savo nuosavo namo stogo Benas įsirengė prieš 4 metus. Pasakoja, ne karto nepasigailėjęs, mat elektrą naudojo neskaičiuodamas.

„Viskas elektra, žinokit, kam to benzino“, – sakė jis.

Tačiau šiemet Benas pasijuto apgautas ir pasivaikščiojimą savame sode aptemdo mintis, kad ilgainiui elektra brangs ir jam.

„Tikėjaisi, kad bus vienaip, skaičiavaisi, planavai, kiek galima. Pirkai kitus prietaisus, galvojai apie elektromobilius, oras-vanduo ar kitą elektra varomą dalyką ir staiga tau sako, ne, sąlygos pasibaigė, jos dabar kitos. Dabar niekas nežino, kiek tau reikės mokėti“, – sakė saulės elektrinės turėtojas Benas Adomavičius.

Gyventojai įsitikinę, kad jei ministerija nuspręs keisti sistemą, tai taps pražūtinga saulės elektrines turintiems žmonėms, mat kils kilovato kaina.

„Pikas yra vasarą, o po to labai greitai krenta ir tuoj negamins nieko. Tai visi tie, kurie pasistatė, visiems jiems problema ir bus tai, kad tu pirksi nežinau už kokią kainą kosminę, bet tikrai ne po 5 ar 7 centus“, – sakė Benas.

Tuo pačiu elektrinių atsiperkamumas gali prailgti kone dvigubai.

„Tas mažins, žinoma, populiarumą saulės elektrinių ir norą mažins jas diegti žmonėms“, – sakė asociacijos „Eigsva“ valdybos pirmininkas Vytautas Milėnas.

Energetikos specialistas: dabartinė sistema išbalansuoja rinką

Naujas modelis jau įdiegtas kaimyninėje Lenkijoje, kur, anot pasipiktinusių vartotojų, tai atnešė daugiau nuostolių negu naudos.

Tačiau atsinaujinančių išteklių konfederacija prieštarauja – esą nors sumaištis Lenkijoje ir buvo kilusi, saulės elektrinių plėtra ten nesustojo, tad nesustos ir Lietuvoje.

„Nėra taip, kad saulės energetikos plėtra Lenkijoje sustojo, ne, ji vystosi visoje Europoje vienodai“, – sakė Martynas Nagevičius.

Energetikos specialistas tikina, kad anksčiau ar vėliau šio sprendimo iš ministerijos reikėjo tikėtis. Mat šiuo metu gaminantys vartotojai elektra piktnaudžiauja ir išbalansuoja elektros rinką Lietuvoje.

„Jiems tampa visiškai nebesvarbu, ar tą elektrą vartoti tada, kada elektros rinkoje trūksta, ar kai ji yra brangti, ar kada pigi. Jie pradeda ją vartoti tiesiog tada, kada jiems patogu“, – sakė M. Nagevičius.

Vis dėlto, vartotojai ginasi, kad būtent jie padeda spręsti valstybės energetinės nepriklausomybės klausimą. Tad Energetikos ministerijos, ESO ir VERT užmojį vadina bandymu susidoroti su gaminančių vartotojų keliama konkurencija.

„Įtaką bando daryti nepriklausomi tiekėjai. Kadangi po to iš jų atgaunama elektra ir jie pradeda čia pastaruoju metu visiems įrodinėti, kad gaminantys vartotojai jiems yra nuostolingi. Nors mes su tuo nenorėtume sutikti“, – sakė V. Milėnas.

Gyventojams nebūtina pulti panikuoti pataria ir energetikos žinovai. Esą jų poveikis gaminantiems vartotojams nebus toks nuostolingas kaip mano skeptikai.

„Tiesiog jau gaminantis vartotojas bus motyvuotas elgtis racionaliai“, – sakė M. Nagevičius.

Vis dėlto, pirkti elektromobilį planavęs Benas šiuos planus nustumia į tolimą ateitį.

„Jeigu ta elektra man kainuos 3, 4, 5 kartus brangiau negu aš ją atiduodu, tai ar verta tada elektromobilį įsigyti? Bent jau dabar atsakymas, ko gero, ne“, – sakė jis.

Neigia, jog rengiamasi keisti gaminančių vartotojų modelį

Energetikos ministerija neigia pastaruoju metu viešoje erdvėje pasirodančią informaciją, jog planuojama keisti privatiems gaminantiems vartotojams taikomą dvipusės apskaitos modelį, kai perteklinė elektros energija tiekiama į elektros tinklus ir vėliau per kaupimo laikotarpį susigrąžinama (angl. „net metering“).

Tinklo operatoriaus administruojama dvipusės apskaitos sistema leidžia gaminančiam vartotojui pasigamintą, bet nepanaudotą elektros energijos kiekį (perteklinę energiją) elektrinės veikimo metu tiekti į elektros tinklus ir vėliau kaupimo laikotarpiu visą patiektą kiekį susigrąžinti mokant tik naudojimosi elektros tinklais kainą.

„Jokių planų nei svarstymų keisti šiuo metu taikomą „net metering“ schemą privatiems gaminantiems vartotojams nėra. Bet kokie energetikos sektoriaus komentatorių pasisakymai apie neva svarstomus tokius ketinimus yra niekuo nepagrįsti“, – pranešime sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Šiuo metu gaminančių elektros vartotojų skaičius Lietuvoje jau perkopė 39 tūkstančius, rodo naujausi bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenys.

Bendra gaminančių vartotojų ir nutolusių gaminančių vartotojų įrengtoji galia siekia virš 400 MW. Visi jie pasigamintą, bet nepanaudotą elektros energijos kiekį tiekia į ESO valdomus tinklus, o vėliau per kaupimo laikotarpį visą patiektą kiekį susigrąžina mokant tik naudojimosi elektros tinklais kainą.

Čia galite pažiūrėti LNK video: