Pernai šildymo sezonas sostinėje buvo pradėtas spalio 7 dieną, o šiemet, dėl šiltesnių orų, vėliau, spalio 17 dieną. Visgi, kaip pastebėjo gyventojai, tai nesumažino jų gautų sąskaitų už šildymą, o, priešingai, jos didėjo.

Linas pasakojo gyvenantis sostinės Viršuliškių mikrorajone.

Namas, kuriame yra jo butas, kaip tikino, 1978 m. statybos, nerenovuotas.

Už trijų kambarių arba 64 kv. m. jis skaičiavo už spalį sulaukęs daugiau nei 100 Eur sąskaitos, kuri tiksliai siekė 101,51 Eur.

Vyras lygino, kad pernai už spalį jam teko mokėti beveik dvigubai mažesnę sumą. 2021-aisiais jo sąskaita už šildymą siekė 53,50 Eur.

Vilniaus centre, naujos statybos namo 33 kv.m. bute gyvenantis Jonas taip pat stebėjosi didesne sąskaita.

Nors, kaip teigė, bendrai gauta suma nėra didelė, augimas, lyginant su pernai spalio mėnesiu, ženklus.

Jei pernai spalį vyras už šildymą mokėjo 10,64 Eur, šiemet gauta beveik 18 Eur sąskaita.

Simona, gyvenanti Žirmūnų gatvėje, aiškino, kad jos šildymo sąskaitos lyginant su praėjusiu metų spaliu, šiemet taip pat augo.

Nerenovuotame trijų kambarių bute gyvenanti moteris skaičiavo, kad pernai spalį už šildymą mokėjo 64,46 Eur, tačiau šiemet, nors šildyti buvo pradėta daug vėliau, suma augo iki 70,56 Eur.

Ji svarstė, kad nors šuo atveju augimas nėra ženklus, reikia turėti omenyje, kad šildyti šiemet buvo pradėta gerokai vėliau nei pernai, taip pat buvo pritaikyta PVM lengvata šildymui, tad jei ne šios aplinkybės, sąskaitos būtų dar labiau išsipūtusios.

Panašios sąskaitos sulaukė ir kita Žirmūnų gyventoja. Inesa teigė, kad gyvena 1963 m. statybos nerenovuotame name, 63 kv.m. bute.

„Už šių metų spalį – 53,75 Eur, praeitais metais už spalį – 51,98 Eur“, – lygino ji.

Visgi, kaip teigė, ji galinti tik pasidžiaugti, kad už spalį, kai įjungtas šildymas, reikės mokėti mažiau nei rugsėjį, kai sąskaitą buvo išpūtęs brangus gyvatukas. Rugsėjį gauta sąskaita tada siekė 73 Eur.

Pasirodžius publikacijai, redakciją pasiekė skaitytojo laiškas, kuriame jis teigė esantis maloniai nustebintas. Kaip pasakojo, jo gauta sąskaita už šildymą spalį buvo mažesnė už rugsėjo ir net už praėjusių metų spalį.

Didžiausią įtaką kainai daro pastato būklė

Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius aiškino, kad skirtingos sąskaitos už šildymą ir tai, kad vieniems jos didėja labiau, kitiems – mažiau, nėra nieko naujo.

„Pastato būklė lemia iki 6 ar 8 kartų šildymo sąskaitų dydį. Todėl, kad kitiems sąskaitos skiriasi dvigubai, dar nėra labai didelis skirtumas. Kiekvienas namas turi labai skirtingas šilumines charakteristikas. Šiluma skaičiuojama ta, kuri yra patekusi į namą. Jei namas keturių ar aštuonių butų, sąskaita už 60 kv. m. butą gali skirtis kelis kartus lyginant su daugiabučiu, kuris didelis, daug butų ir mažai lauko sienų.

Antras faktorius, kuris lemia sąskaitų dydį, laikas, kada įjungė šildymą. Vienur jis įjungtas anksčiau, kitur – vėliau. Taip pat įtakos turi karšto vandens deklaravimas ir kiti niuansai, bet jie yra mažiau reikšmingi. Didžiausius skirtumus gali sudaryti pastato efektyvumas“, – aiškino jis.

Redakcija primena, kad spalio mėnesio šilumos kaina Vilniuje buvo 8,9 ct/kWh be PVM, o patvirtinta lapkričio mėnesio šilumos kaina yra 8,77 ct/kWh be PVM.

Kiek anksčiau Vilniaus šilumos tinklų atstovai redakcijai komentavo, kad Vilniuje šį šildymo sezoną šilumos kaina išliks panaši kaip praėjusį. Taip pat buvo teigiama, kad lyginti šio ir praėjusio spalio mėnesių šildymo kainas nėra visai teisinga.

„Sąskaitų dydį lemia ne tik šilumos kaina, bet ir lauko oro temperatūra bei šildymo sezono pradžia.

Spalis yra tas mėnuo, kai šildymo sezonas tik prasideda, todėl klientai moka už skirtingą laikotarpį teiktas paslaugas, todėl ne visai teisinga lyginti metus.

Kitas svarbus aspektas, kad nuo šių metų rugsėjo mėnesio Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pasikeitė kainų apskaičiavimo metodiką.

Jei praėjusių metų spalio mėnesio sąskaitose atsispindėjo rugpjūčio mėnesio kuro įsigijimo kaina, tai šiemet skaičiuojant spalio mėnesio šilumos kainą, atsižvelgiama į aktualias kuro kainas besiformuojančias spalio mėnesį, todėl toks kainų palyginimas nėra teisingas“, – atkreipė dėmesį Vilniaus šilumos tinklų Klientų komandos vadovas Laurynas Jakubauskas.

VŠT primena, kad vilniečiai, susiduriantys su finansiniais sunkumais apmokėti sąskaitas už šildymą ir karštą vandenį, kviečiami kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę dėl kompensacijų šildymui ir karštam vandeniui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)