50 MW galios sistemą tikrins jos operatorė, energetikos bendrovė „Energy Cells“, prižiūrinti analogiškus baterijų parkus Alytaus bei Utenos rajonuose ir Šiauliuose. Bendra jų galia sudarys 200 MW.

Šie kaupimo įrenginiai skirti saugoti elektros energiją, kuri būtų momentiškai panaudojama sutrikus Lietuvos elektros sistemos veikimui.

Kaupikliai taip pat yra reikalingi, kad Lietuva galėtų sėkmingai atsijungti nuo posovietinės BRELL elektros tinklų sistemos ir pabaigtų sinchronizaciją su Vakarų Europa.

„Baterijų sistema užtikrina momentinį rezervą. Jei įvyktų tam tikras dažnio svyravimas sistemoje, baterijos pasileistų per sekundę ir visi 200 MW būtų perduodami į tinklą. Tokiu būdu dažnis vėl normalizuojamas ir atstatomas į pradinę 50 Hz būklę“, – trečiadienį žurnalistams sakė „Energy Cells“ vadovas Rimvydas Štilinis.

Visus keturis parkus iš viso sudarys 312 baterijų kubų, po 78 kiekviename jų.

Planuojama, kad momentinio rezervo paslaugą „Energy cells“ bus pasiruošusi teikti dar šių metų pabaigoje. Energijos kaupimo sistema bus integruota į elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ tinklą.

Pasak energetikos ministro Dainiaus Kreivio, pradėjus veikti visiems elektros kaupiklių parkams bus sudarytos sąlygos elektros tinklų sinchronizaciją įgyvendinti ne 2025 m., o 2024 m.

„Baterijos ne tik didina sistemos patikimumą, bet ir sudarys sąlygas anksčiau, jau 2024 m., atsijungti nuo BRELL sistemos ir sinchronizuotis su kontinentinės Europos elektros tinklais“, – Energetikos ministerijos pranešime cituojamas ministras.

Anot R. Štilinio, sinchronizacijai įvykus, kaupikliai bus naudojami tinklo balansavimui, po to, kai į jį bus prijungti saulės ir vėjo jėgainių pajėgumai, iš kurių iki 2025 m. planuojama pasigaminti 50 proc. viso Lietuvos elektros poreikio. Energetikos ministerija sieka, kad iki 2030 m. šalyje būtų įrengta bent 7 GW atsinaujinančių išteklių galios.

„Norint užtikrinti saulės ir vėjo integracijos poreikius, baterija irgi reaguos momentiškai ir lanksčiai. Ne visada saulė šviečia ar vėjas pučia – visi tie svyravimai bus suvaldyti būtent su baterijos balansavimo sistemos paslaugų teikimu“, – kalbėjo „Energy Cells“ vadovas.

Baltijos šalys yra sutarusios, kad nuo BRELL žiedo, kuriam be jų dar priklauso Rusija ir Baltarusija, atsijungs ir su Vakarų Europa savo elektros tinklus sinchronizuos iki 2025 m. pabaigos.

D. Kreivys praėjusią savaitę teigė, kad Lietuva siekia sinchronizaciją su Vakarų Europos elektros tinklais įgyvendinti iki 2024 m. vasario, tačiau tam kol kas dar pilnai nepritaria Latvija ir Estija.

Energijos kaupimo įrenginių sistemai įrengti skirtas 87,6 mln. eurų finansavimas iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ pagal planą „Naujos kartos Lietuva“.

Visa momentinį elektros energijos rezervą ir galimybę savarankiškai dirbti izoliuotu režimu Lietuvai turinčio užtikrinti projekto vertė sieks 109 mln. eurų.