Iki šios savaitės pabaigos sąskaitos už šildymą ir karštą vandenį pasieks gyventojus, pasirinkusius elektronines sąskaitas, ir verslo klientus, o iki mėnesio vidurio klientai gaus ir popierines sąskaitas.

„Sąskaitos už šildymą ir karštą vandenį klientus pasiekia skirtingais kanalais: vienus klientus pasiekia elektroninės sąskaitos savitarnoje svetainėje, kitus klientus – popierinės. Nuo to, kokį sąskaitų gavimo būdą pasirinkę klientai, priklauso ir jų gavimo greitis“, – pažymi Vilniaus šilumos tinklų Klientų komandos vadovas Laurynas Jakubauskas.

Spalio mėnesio šilumos kaina Vilniuje buvo 8,9 ct/kWh be PVM. Kaip tikina VŠT, ji – viena mažiausių tarp didžiųjų Lietuvos miestų. Patvirtinta lapkričio mėnesio šilumos kaina yra 8,77 ct/kWh be PVM.

„Seimas nusprendė ateinančius du šildymo sezonus taikyti ne 9 proc., o nulinį PVM tarifą centriniam šildymui“, – primena VŠT.

Skelbiama, kad Vilniuje šilumos kaina išliks panaši kaip praėjusį šildymo sezoną. VŠT pateikė kelis pavyzdžius, kiek už spalio mėn. vidutiniškai kainuos šildymas 50 kv. m bute.

Vidutinė 50 kv. m. renovuoto buto šildymo sąskaita šių metų spalį sieks 29 Eur, kai pernai buvo 26 Eur.

Vidutinė nerenovuoto 50 kv. m. buto šildymo sąskaita – 47 Eur, o praėjusių metų spalį buvo 45 Eur.

„Sąskaitų dydį lemia ne tik šilumos kaina, bet ir lauko oro temperatūra bei šildymo sezono pradžia. Spalis yra tas mėnuo, kai šildymo sezonas tik prasideda, todėl klientai moka už skirtingą laikotarpį teiktas paslaugas, todėl ne visai teisinga lyginti metus.

Kitas svarbus aspektas, kad nuo šių metų rugsėjo mėnesio Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pasikeitė kainų apskaičiavimo metodiką. Jei praėjusių metų spalio mėnesio sąskaitose atsispindėjo rugpjūčio mėnesio kuro įsigijimo kaina, tai šiemet skaičiuojant spalio mėnesio šilumos kainą, atsižvelgiama į aktualias kuro kainas besiformuojančias spalio mėnesį, todėl toks kainų palyginimas nėra teisingas“, – atkreipia dėmesį L. Jakubauskas.

VŠT primena, kad vilniečiai, susiduriantys su finansiniais sunkumais apmokėti sąskaitas už šildymą ir karštą vandenį, kviečiami kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę dėl kompensacijų šildymui ir karštam vandeniui.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad kompensacijos skiriamos visam šildymo sezono laikotarpiui. Lyginant su praėjusiais metais, gyventojams taip pat taikomos palankesnės kompensacijų gavimo sąlygos“, – pažymi VŠT atstovas.

Kaip ir praėjusiais metais, VŠT 2022-2023 metų šildymo sezono metu savo klientams, neturintiems teisė į šildymo kompensaciją ir susiduriantiems su finansiniais sunkumais, sudarys galimybę dalį sąskaitos atidėti vasaros laikotarpiui.

Klientams, kurie kreipsis į VŠT dėl šio susitarimo, bus sudaryta galimybė mokėti 50 proc. einamosios sąskaitos, o likusią dalį apmokėti lygiomis dalimis per 6 mėnesius pasibaigus šildymo sezonui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)