Vokietija ketina apmokėti gruodžio sąskaitas už dujas visiems gyventojams ir mažoms bei vidutinėms įmonėms.

„Mes sąmoningai parengėme apsaugos paketą nuo aukštų energijos kainų 2,5 metų, kad būtume pasirengę ir kitai žiemai“, – sakė vokiečių federalinis kancleris Olafas Scholzas.

Tuo metu Lietuvoje mažos įmonės suka galvą ne tik kaip apmokėti dujų sąskaitas pačioms, bet ir kaip apskritai likti su dujomis.

„Ignitis“ prašo sumokėti įmonei, kuri priklauso smulkiam verslui, depozitą. Konkrečiai tai yra 10 200 eurų. Argumentuodami tuo, kad esame nepatikimų klientų sąraše“, – sakė finansininkė Audronė Mickevičienė. Tokių istorijų yra ir dar.

„Kalbame apie šiek tiek daugiau nei 100 įmonių“, – sakė „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Valstybės valdomas „Ignitis“ teigia depozitą turinčių sumokėti skaičius nuolat kinta. Šiemet jų tris kartus mažiau nei pernai.

Kada depozitą reikia sumokėti įspėjama ir esamose, ir naujose dujų klientų sutartyse.

„Jeigu matome, kad klientas gali būti nemokus, jeigu vėluoja atsiskaityti. Pavyzdžiui, daugiau negu 15 dienų vėlavimas, reitingą apskaičiuojame įmonės viduje“, – sakė L. Beganskienė.

Verslininko teigimu, depozitas sutartyje įrašytas smulkiomis raidėmis, o jo nesumokėjus esą sutartis numato netgi turto užstatymą ar nekilnojamojo turto perėmimą.

„Šis dalykas niekur nebuvo garsintas. Įrašymas tokių dalykų į sutartį yra gaudyklė verslui, nes mūsų dėmesys nukreipiamas, lygtais žada duoti meduolį, bet tai yra pasikėsinimas į Lietuvos pramonę“, – sakė Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius.

Už ką „Igničiui“ tapo pavojinga Audronės įmonė – nežino, bet nesumokėjus depozito, rizikuoja apskritai likti be dujų. „Igničiui“ žada teikti pretenziją.

„Mes visą laiką mokame laiku. Taip, kartais kažkokios smulkios skolelės, per suderinimo aktus būna, bet šiaip visą laiką stengiamės laiku atsiskaityti. Tikrai skolos nėra „Igničiui“, – sakė A. Mickevičienė.

Depozito dydis priklauso nuo 3 mėn. kliento dujų suvartojimo vidurkio ir dujų ateities kainos. Jį sumokėti reikia per 2 mėn.

„Jeigu nenori sutikti su užtikrinimo priemonės taikymu, mes perduodame informaciją „Energijos skirstymo operatoriui“ ir tokiu atveju jau jis pagal tai kas jam priklauso gali nutraukti dujas“, – sakė L. Beganskienė.

„Turi savo argumentus apsidrausti nuo kitų klientų, kuriems sunku ir kurie gali sunkmečiu nesumokėti laiku“, – sakė A. Mickevičienė.

Pramonės atstovai mano, kad tai rimtas signalas Vyriausybei susirūpinti „Igničio“ elgesiu.

„Ignitis“ grupės stambiausia akcininkė – Finansų ministerija.

„Jeigu bus sukurtas precendentas, tai vienas po kito grius verslai. Šiuo metu yra apyvartinių lėšų stygius. Vadinasi monopolistai viršpelnius – jų nevaldo Vyriausybė, o mus stumia į tai, kad galite lengviau pasiskolinti brangių pinigų. Tai ne mes tą energetinę krizę sukūrėme“, – sakė S. Leonavičius.

Vyriausybė ir Finansų ministerija nesutiko pakomentuoti.

Čia galite pažiūrėti LNK video: