Nord Pool“ biržos Lietuvos, Latvijos ir Estijos kainų zonose penktadienį rytdienos sandorių (angl. day-ahead) vidutinė valandos kaina šeštadieniui 14–17 val. Lietuvos laiku siekia 4,31–4,92 Eur už megavatvalandę (MWh) arba iki pusės cento už kWh. (Penktadieniui tuo pačiu metu kaina siekia 132–151 Eur).

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius teigia, kad kainų kritimą galėjo lemti padidėjusi vėjo gamyba regione.

„Kadangi šeštadienis, sumažėjęs elektros vartojimas, papūtė vėjas, padidėjo pasiūla ir iš karto susiformavo tokios žemos kainos regione. Net jeigu kažkurioje šalyje nėra daug to vėjo, kaip kol kas Lietuvoje, tai iš kitų šalių atiteka pigi elektra‟, – „Delfi‟ penktadienį sakė M. Nagevičius.
Spalio 29 d. elektros kainos regione (Eur/MWh)
Vertinant Švedijos SE4 prekybos zoną (su kuria Lietuva sujungta „NordBalt‟ kabeliu), ten kainos iš tiesų yra identiškos Baltijos šalių kainoms (apskritai, tokios kainos yra visose keturiose Švedijos prekybos zonose).
Beje, žvelgiant į Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid‟ duomenis, šeštadienį planuojamas elektros gamybos iš vėjo padidėjimas.
Prognozuojama vėjo jėgainių generacija spalio 29 d.

Taigi, šeštadienio, spalio 29 dienos, vidutinė elektros kaina dėl tokio valandinių kainų kritimo jau paliks triženklę zoną ir sieks 68,58 Eur už MWh (6,86 cento už kWh) – ilgą laiką neregėtą dienos kainos lygį.

Šio mėnesio pradžioje jau skelbėme, kad elektros biržoje porą naktų iš eilės protarpiais formavosi beveik nulinė elektros kaina, vienu metu pasiekusi vos 8 centus už MWh (arba 0,008 cento už kWh).

Jeigu išsilaikys dabartinės kainų tendencijos, spalis bus vienas pigesnių pastarojo laikotarpio mėnesių Lietuvoje (nepamirštant fakto, kad tebekalbame apie beveik 200 Eur už MWh mėnesio kainą, kai pandemijos pradžioje 1 MWh kainuodavo mažiau nei 30 Eur).

Rekordinis per visą Lietuvos dalyvavimą „Nord Pool‟ biržoje buvo šių metų rugpjūtis – elektra kainavo 480 Eur už MWh, o tą vasaros mėnesį paženklino ir 4000 Eur už MWh (4 Eur už kWh) elektros kainos rekordas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)