LB Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyriausiojo ekonomistas Vaidotas Tuzikas sako, kad pagal dabartines elektros kainas rinkoje kompensacijoms per metus prireiktų mažiau lėšų: gyventojams – 313 mln. eurų (LB skaičiuojant, kad prognozuojama elektros rinkos kaina kitų metų pirmąjį pusmetį yra 322 eurai, o ne VERT skaičiuojama kaina – 377 eurų), o verslui – 177 mln. eurų.

„Jeigu tokia elektros kaina biržoje (vidutinė spalio mėnesio kaina – 200 eurų už megavatvalandę – BNS) būtų visus kitus metus, tai, tikėtina, kad tas kompensacijų poreikis būtų mažesnis“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje penktadienį teigė V. Tuzikas.

Pasak centrinio banko, panaudojus visą suplanuotą kompensacijų sumą – 812 mln. eurų gyventojams ir 234 mln. eurų verslui, infliacija mažėtų apie tris punktus 2023 metais ir apie du punktus 2024 metais.

„Jeigu elektros ir dujų kompensavimo priemonės bus panaudotos visa planuojama apimtimi, jos turės reikšmingą (2-3 proc. punktų) mažinantį poveikį infliacijai ir tokiu atveju bendras biudžeto projekto poveikis 2023 metais infliacijai bus mažinantis“, – nurodoma centrinio banko išvadoje, kurią penktadienį LB pristatė Biudžeto ir finansų komitetui.

Vis dėlto LB teigia, jog infliaciją kitąmet didins suplanuotas atlyginimų, neapmokestinamųjų pajamų dydžio, socialinių išmokų kėlimas.

„Gyventojų pajamas didinančios priemonės (neįskaitant elektros ir dujų kompensacijoms numatytos sumos) infliaciją 2023 metais padidins 0,2–0,6 proc. punkto, o 2024 metais – 0,1–0,7 proc. punkto“, – teigia LB.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją