Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pirmadienį patvirtino tvarką, pagal kurią tinklo pralaidumai būtų paskirstyti projektų vystytojams.

Pasak VERT, leidimai būtų išduodami taikant principą „pirmas atėjai, pirmas gavai“, atsižvelgus į „Litgrid“ ar ESO pateikto prašymo sudaryti ketinimų protokolą pateikimo datą.

Rinkos reguliuotojas rugsėjo pabaigoje siūlė tinkamiems komerciniams saulės jėginių projektams, jų bendrai galiai viršijus įstatymu nustatytą ribą, leidimus išduoti proporcingai sumažinant galią (pro rata principas), tačiau tokiam pasiūlymui nepritarė projektų vystytojai.

Tačiau nauja tvarka numato, kad vystytojai privalės turėti pakankamą nuosavą arba kitaip teisėtai valdomą žemės sklypą – ne mažesnį kaip 1 ha ploto kiekvienam megavatui, arba turės įrodyti, kad mažesniame plote galės įrengti norimos galios ir technologijos elektrinę.

Be to, vystytojas privalo turėti savivaldybės patvirtinimą, kad sklype galima statyti saulės elektrinę, įmonės nuosavo ir įstatinio kapitalo santykis turi būti toks, kaip reikalauja įstatymas, ji neturi turėti pradelstų skolų arba įrodyti, kad turi pakankamai lėšų joms padengti, kad jai nėra pradėta nemokumo, bankroto, restruktūrizavimo ar likvidavimo procedūra, o įmonės vadovas nėra teistas. Vystytojas taip pat turi turėti už apskaitos tvarkymą atsakingus darbuotojus bei projektų vadovą, arba būti sudaręs sutartis su šių paslaugų teikėjais.

Jei vystytojas yra fizinis asmuo, jis taip pat privalo patvirtinti, kad jam nėra pradėta bankroto procedūra, jis neturi nepanaikinto teistumo, turi finansinių galimybių plėtoti saulės jėgaines bei turi sutartį su projektų vadovu.

Projektų vystytojas – tiek įmonė, tiek fizinis asmuo – taip pat privalo patvirtinti, kad jam arba su juo susijusiems asmenims nėra taikomos tarptautinės sankcijos.

Viršijus įstatymu nustatytą 2 gigavatų (GW) ribą VERT liepą ėmėsi tikrinti, ar teisėtai buvo išduoti leidimai prijungti komercinius saulės projektus prie tinklo bei ar pagrįstai rezervuotos jų galios. Reguliuotojas taip pat paprašė „Litgrid“ ir „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) laikinai neišduoti prijungimo sąlygų, nepasirašyti ketinimų protokolų rezervuoti galias.

VERT pirmininkas Renatas Pocius BNS anksčiau sakė, kad tarybai pradėjus aiškintis šių projektų įgyvendinimo galimybes, dalis vystytojų patys atsiėmė prašymus rezervuoti galias, be to, paaiškėjo, kad dalis jų net negavę savivaldybių leidimų jau buvo pasirašę sklypų nuomos sutartis arba sutarčių trukmė siekė vos keletą mėnesių.

Saulės energetikos rinkos atstovai BNS anksčiau teigė pasigendantys aiškumo, kokie projektai galės būti įgyvendinami ir pagal kokius kriterijus jie bus atrinkti.

Energetikos ministerija teigė, kad maksimali riba komerciniams saulės projektams nustatyta siekiant, kad elektros tinklo pralaidumų pakaktų tiek verslui, tiek gaminantiems vartotojams, tiek kitų atsinaujinančios energetikos išteklių pajėgumams.

Šiuo metu maksimali nustatyta saulės elektrinių galia siekia 4,4 GW, iš jų 2,4 GW numatyta gaminantiems vartotojams skirtam ESO tinklui, o likę 2 GW – komerciniams vartotojams skirtam „Litgrid“ tinklui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją