IAE komunikacijos vadovė Natalija Survila-Glebova BNS teigė, jog atsižvelgiant į situaciją rinkoje projekto biudžetas padidintas, tačiau jo apimties neatskleidė. Anksčiau skelbta, kad atliekyno statybos kainuos apie 70 mln. eurų.

„Kaina buvo peržiūrėta pagal dabartines rinkos tendencijas, nes trečias konkursas ir neįvyko dėl pasikeitusių kainų rinkoje, todėl biudžetas buvo peržiūrėtas“, – sakė IAE atstovė.

Pasak IAE vadovo Audriaus Kamieno, sutartis su rangovu bus pasirašoma ketveriems metams.

„Nors RBMK tipo atominė elektrinė yra išmontuojama pirmą kartą istorijoje, B25 atliekyno projektas nėra pirmas tokio tipo objektas pasaulyje. Panašūs radioaktyviųjų atliekų atliekynai šiuo metu statomi ir eksploatuojami tiek Europos branduolinėse valstybėse, tiek visame pasaulyje“, – pranešime sakė A. Kamienas.

Viešųjų pirkimų portale skelbiama, kad paraiškų laukiama iki kitų metų vasario 3 dienos.

Pirmasis konkursas buvo paskelbtas 2019 metų kovą, tačiau tų metų rugpjūtį jį nutraukti įpareigojo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) – jos teigimu, konkurso metu buvo keičiamos jo sąlygos, o tai galėjo turėti įtakos tiekėjų pasiūlymams.

Antrą kartą konkursas paskelbtas 2020 metų kovą, tačiau visiems pasiūlymams viršijus suplanuotą lėšų sumą, jis buvo nutrauktas. Trečiąkart konkursas skelbtas 2020 metų spalį, tačiau šiemet birželį jis buvo nutrauktas dėl smarkiai išaugusių statybos kainų „Icor“ grupės įmonei „Axis Tech“ paprašius padidinti projekto vertę, o IAE atsisakius tai padaryti.

BNS žiniomis, atliekyno konkurse iš trijų dalyvių buvo likusi vienintelė „Axis Tech“. Konkurse taip pat dalyvavo statybos bendrovės Panevėžio statybos trestas (PST) bei „Eikos statyba“.

IAE teigimu, atliekyną sudarys trys gelžbetoniniai moduliai, kuriuose galės būti sudėta iki 100 tūkst. kubinių metrų radioaktyviųjų atliekų. Atliekos bus dedamos visą IAE eksploatavimo nutraukimo laiką iki 2038 metų.

Taip pat bus pastatyta visa atliekyno infrastruktūra ir du iš trijų suplanuotų rūsių moduliai – tai leis patalpinti apie 70 tūkst. kubinių metrų pakuočių su radioaktyviomis atliekomis. Esant poreikiui, trečias rūsių modulis bus statomas ateityje.

Atliekomis užpildyti atliekyną planuojama iki 2038 metų, po to vyks atliekyno apsauga, aplinkos monitoringas, kuris truks bent 100 metų. Vėliau dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas. Atliekynas bus įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu. Būsimą rangovą turės patvirtinti Vyriausybė.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją