Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, bandymų metu prie oro linijų įdiegti specialūs prietaisai matuoja oro sąlygas ir prognozuoja galimą linijų pralaidumą.

„Tikimasi, kad ši technologija ateityje leis per tas pačias elektros oro linijas perduoti maždaug 30 proc. daugiau vėjo ir saulės elektros energijos“, – rašoma pranešime.

Kintamo pralaidumo technologija buvo įrengta Vakarų Lietuvoje, šiuo metu daug apkrautoje 110 kV linijoje, jungiančioje transformatorines Palangoje ir Vydmantuose.

„Speciali ant linijos atramų įtvirtinta įranga seka oro temperatūrą, vėjo kryptį, vėjo greitį, saulės stiprumą, oro drėgmę ir oro linijos temperatūrą. Surinkta informacija naudojama nuolatiniam oro linijos pralaidumo skaičiavimo modelio tobulinimui“, – paaiškinama pranešime.

Rugsėjį „Litgrid“ komandos pradėtas bandymas truks iki kitų metų rugsėjo pabaigos, kad būtų galima įvertinti technologijos galimybes visais metų laikais. Pirmieji rezultatai bus analizuojami gruodį.

Ši inovacija įgyvendinama kartu su Slovėnijos ir Austrijos kompanijomis „Operato“ ir „Micca Informationstechnologie GmbH“. Projekto vertė siekia 160 tūkst. Eur.

Kaip pažymima pranešime, Lietuvoje atsinaujinančių energijos išteklių instaliuota galia šiuo metu yra 1223 MW ir sudaro trečdalį viso šalyje esančio elektros gamybos pajėgumo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją