Sinchroniniai kompensatoriai yra svarbūs sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais ir atsinaujinančių energijos išteklių integracijai. Pirmieji sinchroniniai kompensatoriai Lietuvoje bus paleisti kitais metais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Alytaus transformatorių pastotėje pasiruošimo darbai užbaigti rugsėjo pabaigoje. Pastotėje įrengti nauji jungtuvai, skyrikliai ir kita pirminė įranga, taip pat paruošta vieta sinchroninių kompensatorių prijungimui prie perdavimo tinklo“, – teigiama pranešime.

Sinchroninis kompensatorius – tai prie elektros perdavimo tinklo prijungtas galingas, didelės masės besisukantis variklis su smagračiu. Sinchroniniai kompensatoriai padės užtikrinti savarankišką dažnio valdymą po sinchronizacijos su kontinentine Europa, o iki sinchronizacijos įrenginiai gerokai sustiprins tinklo patikimumą ir užtikrins inerciją, reikalingą Lietuvoje vykstant atsinaujinančių energetinių išteklių plėtrai.

Alytaus ir Telšių transformatorių pastočių paruošimo sinchroninių kompensatorių prijungimui projektavimo darbai pradėti 2020 m., o statybos – 2021 m. pavasarį. Bendra dviejų pastočių rekonstrukcijų projekto vertė – 3,57 mln. Eur.

Pirmieji du sinchroniniai kompensatoriai bus įrengti Alytaus ir Telšių 330 kV transformatorių pastotėse. Planuojama, kad po 550 t sveriantys įrenginiai į Lietuvą atvyks 2023 m. balandžio–gegužės mėnesiais ir bus sumontuoti bei paleisti 2023 m. pabaigoje. Trečiasis sinchroninis kompensatorius bus įrengtas Neries (Nemenčinė, Vilniaus rajonas) 330 kV transformatorių pastotėje iki 2024 m. pabaigos, teigiama pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją