„E energijos“ grupės generalinis direktorius Gediminas Uloza BNS pranešė teigė, jog į 2020 metais Tryškių seniūnijoje pradėtą statyti 13 vėjo elektrinių parką investuota daugiau nei 70 mln. eurų.

Ketvirtadienį atidaromame parke per metus planuojama pagaminti 230 gigavatvalandžių (GWh) elektros ir 17 proc. padidinti vėjo energijos gamybą šalyje, praneša įmonė.

Pasak „E energijos“, tai pirmas nuo 2016 metų Lietuvoje pastatytas ir prie „Litgrid“ tinklo prijungtas toks didelis vėjo parkas.

„Tai vienintelis naujai pastatytas parkas, kuris realiai gamina elektrą“, – BNS teigė G. Uloza.

Anot jo, naują parką, kaip ir anksčiau pastatytus parkus Šilutėje bei Pagėgiuose, „E energija“ planuoja parduoti, o lėšas reinvestuoti į naujus atsinaujinančios energetikos projektus.

„Mes esame labiau vystytojai ir statybos organizatoriai negu tų vėjo parkų ilgalaikiai eksploatuotojai“, – BNS sakė G. Uloza.

„Mūsų grupės strategija – ne tiek tuos parkus laikyti, kiek prisidėti prie maksimalaus klimato kaitos mažinimo ir Lietuvos energetinės nepriklausomybės. Mes matome, kad ką su savo resursais geriausiai mes galime padaryti, tai multiplikuoti vieną po kitą ir juos galiausiai atiduoti į rankas tų, kas turi neribotus pinigų kiekius“, – pridūrė jis.

G. Uloza BNS atsisakė atskleisti, ar jau deramasi su potencialiais vėjo parko pirkėjais arba juos įvardyti.

Vėjo parkas Šilutėje, pasak jo, buvo parduotas Šveicarijos investicinių fondų valdytojos „Quaero Capital“ valdomam investicijų fondui, o parkas Pagėgiuose – didmeninės prekybos elektroniniais įrenginiais, filmais ir kito verslo grupei „ACME Grupė“.

Pasak G. Ulozos, parke gaminama elektra pagal dešimties metų sutartį parduodama Estijos valstybinės energetikos grupės „Eesti energia“ valdomai Lietuvos elektros ir dujų tiekėjai „Enefit“.

„E energijos“ vadovas teigė, jog kitų metų pavasarį Kelmės rajone turėtų būti baigtas dar vienas įmonės vystomas 10 MW vėjo parkas bei taip pat Kelmės rajone bus pradėtas statyti 300 MW vėjo parkas. Investicijos į šiuos du objektus, anot G. Ulozos, turėtų siekti apie 450 mln. eurų.

Pasak jo, per penkerius metus įmonė taip pat planuoja įrengti vėjo ir saulės parkų, kurių bendra galia siektų 1 gigavatą (GW), o investicijų suma į juos siektų apie 1 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją