Rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, didmeninė elektros kaina Lietuvoje sumažėjo 25 proc. Taip pat užfiksuotas mažiausias per pastaruosius ketverius metus rugsėjo mėnesio elektros suvartojimas.

„Palyginti su rugpjūčiu, Lietuvoje elektros vartojimas sumažėjęs apie 8 proc. elektros: pirmiausia turbūt bendrai verslas šiek tiek taupo ir žmonės taupo elektrą. Ir rugpjūtis buvo karštas – buvo nemažai kondicionavimo“, – teigia bendrovės „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Anot jo, taupymas pastebimas visuose sektoriuose ir tai yra natūralu: žmonės mato aukštas elektros kainas.

„Tai turi ir teigiamą poveikį pačioms elektros kainoms. Kai reikia taupyti, yra tikrai išradingi ir aš neabejoju, kad tas vartojimas ir toliau šiek tiek mažės dėl elektros kainų.

Skalbimas

O daugiausia kaina sumažėjo dėl vėjo generacijos, tiesiog pradėjo pūsti vėjas, mes įeiname į tą sezoną, kai nuo spalio iki vasario turime daugiau vėjo“, – aiškino sistemos operatoriaus vadovas.

LNK apklausti kai kurie gyventojai sako, kad ėmėsi gan drastiškų taupymo priemonių: viena senjorė sako, jog iš esmės nejungia jokių elektros prietaisų ir gyvena prietemoje. Ji vis tiek suvartoja apie 100 kilovatvalandžių per mėnesį po 24 centus už kWh.

„Išjungiau mikrobangų krosnelę, virdulį – viską išjungiau, liko tik šaldytuvas. Viską „ant dujų“. Ir šviesos nejungiu. Sunku mums visiems, ne tik man vienai“, – kalbėjo senjorė, kartu pasidalijusi sprendimais, kaip sutaupyti ir vandens.

Kita pašnekovė sako, kad taip stipriai dar netaupo, bet atidžiau žiūrį į elektros suvartojimą, už elektrą moteris moka dar mažiau.

„Geras planas – 18 centų. Aišku, apsiribojome, atsisakėme grindinio šildymo vonioje, „gyvatukas“ yra. (Skalbinių) džiovyklę mažiau naudojame“, – teigia moteris.

„Litgrid“ vadovas R. Masiulis sako, kad žmonių elgsena išties turi teigiamo poveikio kainoms.

„Žmonės dabar jau mato, kada tas didžiausias vartojimas, – nuo 8 iki 12 val. ryte ir nuo 18 ir 19 val. vakare. Jeigu žmonės mažiau vartotų, tai išlygintų tuos kainų pikus ir bendrai kaina šiek tiek mažėtų.

Rokas Masiulis

Taip kad tos didelės elektros kainos, – kad ir kokios blogos jos būtų, – turi vieną teigiamą dalyką: žmonės pradėjo mąstyti apie elektrą ir kad ją galima taupyti. Ir tai duoda efektą“, – sako R. Masiulis.

Pasak jo, svarbu atlikti „namų darbus“ ir plėsti atsinaujinančios energetikos pajėgumus šalyje. Vadovas pastebi, jog sumažėjus vėjo energetikos gamybai elektros kaina vėl padidėtų, tad svyravimai neišvengiami.

„Bet, manau, kad tas „baisusis“ rugpjūtis nepasikartos, be to, vis daugiau statoma atsinaujinančios energetikos, o ji veikia šiek tiek chaotiškai, reikia tą pripažinti, tą kainų svyravimą kuo toliau, tuo daugiau matysime.

Ką bandysime įdiegti Lietuvoje, tai daugiau baterijų, tai yra, energijos kaupimo įrenginių, kurie turėtų išlyginti tuos kainų svyravimus“, – sakė R. Masiulis.

Čia galite pažiūrėti LNK video: