Pirmajam liberalizavimo etapui buvo priskirti daugiau nei 5000 kWh elektros energijos per metus sunaudojantys vartotojai, jų skaičius siekia apie 98 tūkst.

„Šie gyventojai fiksavo elektros kainą 2020-aisiais, kai elektra rinkoje kainavo kone 6 kartus mažiau. Deja, tačiau pasirašant naujas sutartis šiandien, kainos negali likti tokios pačios, toks tiekėjų siūlymas būtų neatsakingas ir rizikingas.

Suprantame ir šių gyventojų situaciją – pirmajam liberalizavimo etapui buvo priskirti vartotojai, sunaudojantys daugiausiai elektros, tad natūralu, jog jiems išaugusios kainos kerta itin skaudžiai“, – sako energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ valdybos narė Neringa Petrauskienė.

Jos teigimu, kai elektros kainų pokyčiai yra sunkiai prognozuojami, svarbiausia, ką gali padaryti vartotojai su besibaigiančiomis sutartimis – rinktis ne ilgam laikotarpiui fiksuotą kainą, o kuo lankstesnes sąlygas.

„Šiandien daugiausia nuogąstavimų iš vartotojų, kurių sutartys su tiekėju eina į pabaigą, girdime būtent dėl kainos fiksavimo ilgam laikotarpiui. Tikimasi, jog pavasarį kainos stabilizuosis, dažnas mano, kad jos pagaliau kris“, – aiškina N. Petrauskienė.

Kaip pavyzdį bendrovė pranešime nurodo savo siūlomą 6 mėnesiams fiksuotą planą. „Atviro“ plano tarifas – 0,424 ct/kWh. Neterminuotą sutartį su šiuo planu gyventojai gali pasirašyti jau dabar, rinkdamiesi elektros tiekimo pradžią nuo 2023 m. sausio 1 d. Šis tarifas galioja iki spalio 18 d., vėliau bus peržiūrimas. Palyginti visus siūlymus ir pasirinkti geriausią galima padaryti naudojantis VERT skaičiuokle.

„Delfi“ primena, kad pirmadienį Vyriausybė informavo apie tolimesnes kompensacijas elektrai. Šiuo metu visuomeninio tiekimo kWh kaina yra 24 centai, tačiau siūloma kad nuo kitų metų ji kiek padidėtų – 2023 metų pirmąjį pusmetį siektų 28 centus už kilovatvalandę, o 2023 metų antrąjį pusmetį – 33 centus už kWh.

Pabrėžiama, kad elektros kompensacijos galios ir sutartis su nepriklausomais tiekėjais pasirašiusiems klientams. T. y. mokėsiantiems iki 28 centų už kWh kompensacijos neprireiks, o mokantiems daugiau skirtumas tarp taikomo tarifo ir 28 centų už kWh bus kompensuojamas.

„Noriu pabrėžti, kad VERT skaičiuojama kaina tam pačiam laikotarpiui yra didesnė nei 60 ct/kWh. Tai reiškia, kad kaina kainuoja daugiau nei 60 centų, vartotojai mokėtų ne daugiau nei 28 centus už kilovatvalandę, vadinasi 30 su viršum centų teks padengti viešaisiais pinigais. (...) Kompensacijos mastas priklausys nuo to, kokios konkrečiai sąlygos yra vartotojo sutartos su nepriklausomu tiekėju.

Mūsų žiniomis, maždaug yra 30 proc. nepriklausomame tiekime žmonių, kurių fiksuota kaina mažesnė nei 28 ct/kWh. Tai jiems pavyko sėkmingą sutartį sudaryti, atitinkamai kompensacijų tokiems žmonėms nebus mokama. Bet jei kaina užfiksuota kažkur viduryje tarp 28 ir VERT nustatytos kainos, tuomet kompensacija bus atitinkamai mažesnė, nebus tie 35 centai, kaip visuomeninio tiekimo vartotojams. (...) Jei kaina užfiksuota 33 ct/kWh tada atitinkamai kompensacija bus 5 centai“, – pavyzdžius nurodė I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)