LEA Lietuvoje paskelbtų kvietimų teikti paraiškas saulės elektrinių įsirengimui rezultatai rodo, kad 2022 m. rugpjūčio mėn. saulės elektrinių įrengimo Lietuvoje vidutinė kaina, palyginti su liepos mėnesiu, sumažėjo 1,2 proc.

Daugiausiai tam įtakos turėjo 16 proc. sumažėjusi rangos darbų kaina ir 8 proc. nukritusi kitų komponentų (montavimo konstrukcijos, inverteriai, valdymo įranga, kaupikliai ir kt.) kaina, kuri siekė 344 Eur/kW.

Tačiau paraiškų gauti finansavimą saulės elektrinių įrengimų duomenimis saulės foto-modulių kaina rugpjūtį vidutiniškai išaugo apie 12 proc. ir siekė 505 Eur/kW. Vertinant pirmuosius aštuonis šių metų mėnesius, saulės fotomodulių kaina, palyginti su 2021 m., išaugo 21 proc. ir vidutiniškai siekė 453 Eur/kW.

Pastebima, kad nagrinėjamu laikotarpiu agentūros stebimos saulės foto-modulių pardavėjų interneto svetainėse viešai skelbiamos tokio paties tipo ir galios diapazono saulės foto-modulių vidutinės kainos augo ne tik Lietuvoje, bet ir visose lyginamose šalyse. Didžiausias kainų padidėjimas stebimas Estijoje – 1,2 proc. kur saulės foto-modulių kaina siekė 592 Eur/kW, o Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje augimas vidutiniškai sudarė apie 0,5 proc.

Pagrindinės saulės elektrinių įrengimo kainų pokyčių priežastys išlieka tokios pat – pasaulinės pandemijos sukelti trikdžiai žaliavų tiekimo ir gamybos srityse, stabiliai auganti foto-modulių paklausa, pakilusios pagrindinių medžiagų (polikristalinio silicio, sidabro, vario, aliuminio, stiklo) ir elektros energijos kainos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją