Kaip skelbiama jo pranešime, rugsėjo 26–spalio 2 dienomis vidutinė elektros energijos savaitės kainaNord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, palyginti su ankstesne savaite, padidėjo 1 proc. nuo 343 iki 347 Eur/MWh.

Pasak „Litgrid“ Strategijos departamento direktoriaus Liutauro Varanavičiaus, apie 350 Eur/MWh lygyje didmeninė elektros kaina Lietuvoje laikosi nuo rugsėjo vidurio.

Elektros suvartojimas Lietuvoje dvi savaites išlieka panašus ir siekia apie 203 GWh. Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 29 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per savaitę buvo pagaminta 10 proc. daugiau elektros energijos – 59 GWh, kai savaitę prieš tai šis skaičius siekė 54 GWh.

Praėjusią savaitę vėjo generacija padidėjo apie 40 proc., nuo 12,2 GWh iki 16,8 GWh. Taip pat 13 proc. augo hidroelektrinių gamyba (nuo 9,6 GWh iki 10,8 GWh), o šiluminių elektrinių generacija augo 7 proc. (nuo 20,6 GWh iki 22 GWh). Dėl rudeniškų orų saulės jėgainių gamyba sumažėjo 20 proc. (nuo 5,8 GWh iki 4,6 GWh).

Šiluminės elektrinės pagamino 37 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, saulės elektrinės – 8 proc., vėjo jėgainės – 28 proc., hidroelektrinės – 18 proc., o kitos elektrinės – 9 proc.

Tuo metu elektros importas siekė 72 proc. viso šalies poreikio – lyginant su ankstesne savaite, bendras importas mažėjo 5 proc., nuo 192 GWh iki 182 GWh. 58 proc. elektros į šalį pateko iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 32 proc. buvo importuota per sieną su Latvija, o 10 proc. iš Lenkijos.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos sumažėjo 25 proc., nuo 34 GWh iki 26 GWh. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 88 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros, o likę 12 proc. į Latviją.

Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 28 proc. Lenkijos kryptimi ir 22 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi bei 100 proc. Lietuvos kryptimi.

Anot L. Varanavičiaus, įtakos nei elektros, nei dujų kainoms nepadarė ir „Nord Stream“ dujotiekių sprogimai.

„Šis šokas nebuvo reikšmingas, nes dujų tiekimas į Europą iš Rusijos ir taip buvo sumažėjęs, o saugyklos Vakaruose – pakankamai užpildytos. Kainų neigiamai nepaveikė ir tai, kad Latvijoje visą savaitę neveikė šiluminės elektrinės“, – pranešime cituojamas jis.

„Litgrid“ duomenimis, elektros kaina Latvijoje praėjusią savaitę siekė 345 Eur/MWh, o Estijoje ji buvo mažiausia Baltijos šalyse – 242 Eur/MWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją