SGD terminalo naudotojams iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos nuo 2023 m. sausio 1 d. dešimties metų laikotarpiui suteikti 4 SGD terminalo pajėgumų paketai po 6 TWh per metus (24 TWh). Šiemet atnaujinus SGD terminalo pajėgumų paskirstymo modelį, ilgalaikes sutartis sudarantiems terminalo naudotojams per artimiausius 10 metų bus suteikta apie 60 proc. visų SGD terminalo pajėgumų.

„(...) Visą Europą dėl karo Ukrainoje paveikusios energetikos sektoriaus turbulencijos tik išryškino ilgalaikio požiūrio svarbą. Tikime, kad ilgalaikės sutartys su terminalo naudotojais prisidės prie patikimo ir nenutrūkstamo dujų tiekimo regione, sudarys galimybes terminalo naudotojams paprasčiau valdyti tiekimo kontraktus ir apsirūpinti gamtinėmis dujomis iš anksto, taip užsitikrinant palankiausią kainą rinkoje“, – sako KN generalinis direktorius Darius Šilenskis, pabrėždamas, kad Klaipėdos SGD terminalas iki šiol buvo bene vienintelis Europoje neturintis ilgalaikių pajėgumų rezervavimo galimybės.

Klaipėdos SGD terminalas, paskirstęs pajėgumus dešimčiai metų į priekį, užtikrina, kad rinka intensyviai naudosis ne tik terminalu, bet ir Lietuvoje išvystyta dujų perdavimo infrastruktūra. Pirmiausia, kiek reikės – Lietuvos poreikiams, taip pat ir dujoms perduoti į kitas Europos Sąjungos šalis bei dujoms saugoti Latvijos dujų saugykloje.

„Šiemet pradėjęs veikti GIPL dujotiekis atvėrė kelius per Klaipėdos SGD terminalą importuotoms dujoms į europinę rinką, kurioje artimiausią dešimtmetį ir toliau išliks dujų poreikis. Jungties su Latvija pajėgumų padidinimo projektas ELLI taip pat turės teigiamos įtakos terminalo panaudojimui, nes sudarys sąlygas dujas į Latviją transportuoti trečdaliu didesne galia jau nuo lapkričio mėnesio. 2023 m. pabaigoje pajėgumai į Latviją didės net dvigubai daugiau, nei yra dabar, todėl tai sukurs dar didesnį lankstumą tiek dujas iš SGD terminalo nukreipti į saugyklą, tiek ir naudoti kaimyninių ES šalių poreikiams“, – sako dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Likę SGD terminalo pajėgumai bus paskirstyti per šiuo metu vykdomą metinę pajėgumų paskirstymo procedūrą, per kurią 2023 m. planuojama paskirstyti dar iki 9 TWh SGD terminalo išdujinimo pajėgumų. Numatoma, kad paskirstant metinius pajėgumus prioritetas teks paskirtajam tiekėjui ir SGD terminalo klientų einamųjų metų dujų paklausos tenkinimui.

Nuo 2022 m. gegužės 1 d. už SGD terminalo paslaugas vienodą nustatytą kainą moka kiekvienas SGD terminalo naudotojas, tai yra, įmonės, importuojančios dujas per šią infrastruktūrą. Tuo metu saugumo dedamojoje, kurią moka gamtinių dujų vartotojai Lietuvoje, SGD terminalo išlaikymo kaštai šiuo metu nėra įtraukti. Ilgalaikis pajėgumų paskirstymo modelis turėtų padėti užtikrinti tokią kainodarą ir ateityje.

Metinių SGD terminalo pajėgumų paskirstymo procedūra pradėta rugsėjo 21 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją