Tuo metu „Energijos skirstymo operatoriaus“ ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas aiškino, kad jų gaunamos pajamos pirmiausia skirtos padengti einamosios veiklos metines sąnaudas (remontai ir techninė tinklų priežiūra tinklų, brigadų ir kitų darbuotojų atlygis ir kitos operacinės sąnaudos), o kita dalis surenkamų lėšų skirta tinklo rekonstrukcijų kaštams ir naujų vartotojų prijungimo kaštams padengti.

Išrašė sąskaitą

VERT adresuotą laišką „Delfi“ persiuntęs V. Šukys dėsto, kad jo elektros persiuntimo paslaugos sąskaitą už rugpjūtį buvo kone du kartus didesnę nei liepą.

„Pridedu sąskaitų kopijas, kur matosi, jog kone dvigubai padidėjo ESO įkainiai. Ir čia tik už elektros persiuntimą! Šiaip pati elektra man kainuoja pigiau!“ – rašė jis.

Prisegtuose dokumentuose matyti, kad liepą dieninė energijos dedamoji buvo 0,015 euro, naktinė – 0,011 euro, galios – 1,9 euro, o rugpjūtį atitinkamai 0,028 euro, 0,021 euro ir 2,15 euro.

Per 2022 metų liepą V. Šukiui priskaičiuota 69,65 euro, o per tų pačių metų rugpjūtį – 103,39 euro.

Su tokiu padidėjimu nesutinkantis verslininkas nusprendė tarifus nustačiusiai VERT pats išrašyti sąskaitą. Dokumente nurodoma, kad Jurbarke įsikūrusiai „Rovistadai“ turėtų būti sumokėti 34,75 euro.

„Niekas manęs neįspėjo, niekas nieko nederino ir nesitarė, mokėk durniau! Laiku neapmokėjus sąskaitos būsiu priverstas kreiptis į skolų išieškojimo agentūrą“, – be kita ko laiške rašė V. Šukys.

Vidas Šukys

Rugsėjo 19 dieną išrašytoje sąskaitoje nurodoma, kad ji turėtų būti apmokėta per 15 kalendorinių dienų.

Nauji tarifai

VERT naują ESO elektros energijos persiuntimo paslaugos kainų ir jų taikymo tvarką priėmė 2022 metų birželio 7 dieną.

„II–III grupės vartotojams šis nutarimas taikomas nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d.“ – rašoma nutarime.

Kaip „Delfi“ pakomentavo VERT atstovai, kainų pokytis yra susijęs su keliais dalykais.

„Pirma, su VERT 2022 m. gegužės 27 d. nutarimu patvirtintos elektros energijos papildomų paslaugų įsigijimo dedamosios prie perdavimo paslaugos kainos, taikomos 2022 metams, augimu. 2022 m. gegužės 27 d. VERT suderino „Litgrid“ AB papildomų paslaugų įsigijimo dedamąją prie perdavimo paslaugos kainos – 1,723 ct/kWh.

Į 2022 m. papildomų paslaugų įsigijimo dedamąją prie perdavimo paslaugos kainos (iki 2022 m. sausio 1 d. įsigaliojusių Elektros energetikos įstatymo pakeitimų – Sisteminių paslaugų kaina) buvo papildomai įtrauktos AB „Ignitis gamyba“ su papildomo dujų kiekio, reikalingo elektros energetikos sistemos izoliuoto darbo sisteminei paslaugai užtikrinti, įsigijimu susijusios sąnaudos;

Antra, dėl patvirtintos papildomų paslaugų įsigijimo dedamosios prie perdavimo paslaugos kainos buvo perskaičiuotos AB „Energijos skirstymo operatorius“ elektros energijos persiuntimo paslaugos kainos I–III grupės vartotojams. 2022 m. birželio 7 d. VERT, įvertinusi elektros energijos kainas elektros energijos biržoje „Nord Pool“, perskaičiavo visuomeninių elektros energijos kainų viršutines ribas, kurios diferencijuojamos pagal atskirus tarifų planus buitiniams vartotojams“, – dėstoma jų komentare.

Pasiteiravus, kaip taryba vertina verslininko poelgį jiems išrašyti sąskaitą, atsakyta taip:

„Vartotojui teisės aktuose nustatyta pareiga sutartyje nustatytais terminais ir tvarka pagal galiojančias kainas bei tarifus atsiskaityti su operatoriumi ir (ar) tiekėju už elektros energiją, elektros energijos persiuntimą (įskaitant sistemines paslaugas) ir viešuosius interesus atitinkančias paslaugas ir (ar) galią“.

Iš tarifų nesipelno

ESO atstovas P. Kalmantas aiškino, kad nors persiuntimo tarifai ir liečia perdavimo operatorių, ESO iš jų nesipelno.

„Galutinę vartotojo mokamą kainą už elektros energiją sudaro šios sudedamosios dalys:

a) Elektros energijos perdavimo kaina – ją sudaro perdavimo sistemos operatoriaus sąnaudos dėl elektros energijos persiuntimo aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinklais, šios pajamos nėra ESO pajamos, jos sumokamos perdavimo operatoriui;

b) Sisteminių paslaugų kaina – paslaugos, kurios užtikrina energetikos sistemos darbo stabilumą ir patikimumą, šios pajamos taip pat nėra ESO pajamos, jos sumokamos perdavimo operatoriui;

c) Elektros energijos skirstymo kaina – ją sudaro skirstomųjų tinklų įmonių, paskirstant elektros energiją vidutinės ir žemos įtampos tinklais, patiriami kaštai.

Operatoriaus gaunamos pajamos pirmiausia skirtos padengti einamosios veiklos metines sąnaudas (remontai ir techninė tinklų priežiūra tinklų, brigadų ir kitų darbuotojų atlygis ir kitos operacinės sąnaudos), kita dalis surenkamų lėšų skirta tinklo rekonstrukcijų kaštams ir naujų vartotojų prijungimo kaštams padengti.

Pažymėtina, kad tai kas pajamų pavidalu gaunama per persiuntimo tarifą pilnai nepadengia nurodytų kaštų ir kiekvienais metais operatorius papildomai skolinasi tam, kad toliau tęstų numatytus tinklų rekonstrukcijų darbus ir naujų vartotojų prijungimą, tokiu būdu užtikrinant geresnę tiekiamos elektros energijos kokybę esamiems ir būsimiems klientams“, – komentavo P. Kalmantas.

Kreipėsi rimtai

V. Šukys „Delfi“ sakė, kad iš tikrųjų tikisi, kad VERT apmokės jo sąskaitą.

„Aš rimtai nusiunčiau sąskaitą-faktūrą VERT. Jei šiandien yra 35 eurai, rytoj bus 350 eurų, o po mėnesio gal 3 tūkst. eurų bus. Ar ne?“ – svarstė jis.

Pašnekovas sakė, kad VERT jo laišką iš pradžių priėmė kaip skundą.

„Pažiūrėkite, kiek ten dirba darbuotojų, kuriuos turime išlaikyti. Tai ta darbuotoja, kuri perskaitė mano laišką net nesigilino, pagalvojo, kad tai yra eilinis skundas, prirašė krūvą reikalavimų, kaip jį reikia pateikti su elektroniniu parašu.

Atrašiau jai, kad net neskaitė mano laiško. Parašiau paryškintai, kad tai ne skundas, o reikalavimas sumokėti skirtumą. Tada ji suprato, ką norėjau pasakyti. Atsakė, kad jie čia ne prie ko ir nesiruošia mokėti“, – pasakojo verslininkas.

V. Šukys tvirtino, kad jei pinigų iš VERT nesulauks, iš tikrųjų ketina kreiptis į skolų išieškotojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)