Remiantis „Nord Pool“ biržos rugsėjo didmenine elektros kaina Lietuvoje, garantinis tiekimas spalį su valstybės siūloma 9 centų kompensacija kainuos 54,7 cento už kilovatvalandę (kWh), o be jos – 63,7 cento.

Tai apie 18 centų (arba beveik 25 proc. ir 22,3 proc.) pigiau nei rugsėjį (atitinkamai, šį mėnesį kainuoja 73 ir 82 centus už kWh). Skaičiavimai pateikti „Standartiniam“ planui, vienai laiko zonai.

Sąskaita už spalį, suvartojant 150 kWh, su valstybės kompensacija siektų 82 eurus.

Garantinio tiekimo kilovatvalandės kainų ir sąskaitų palyginimas (buvusiems „Perlo Energijos“ klientams numatytos kitos kainos)

Garantinis tiekimas priklauso nuo praėjusio mėnesio biržos kainos. „Delfi“ skaičiavimu, rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, kaina biržoje mažėjo 25,1 proc. iki 359,68 euro už megavatvalandę (MWh) (arba iki 36 centų už kWh). Rugpjūtį elektra kainavo 480,39 euro už MWh.

Kiti planai (skaičiuojant su 9 centų kompensacija): „Standartinio“ dviejų laiko zonų dienos kaina bus 55,8 cento už kWh, o nakties ir savaitgalio – 51,9 cento už kWh (rugsėjį – 74,1 ir 70,2 cento).

Plano „Namai“ vienos laiko zonos kaina bus 53,1 (dabar 65,1), dienos – 54 (72,3), nakties – 51 (69) cento už kWh.

„Perlo Energijos“ klientams – kitos kainos

Rugpjūčio pabaigoje Vyriausybė nutarė, kad valstybė kompensuos „Perlo Energijos“ klientams, patenkantiems rugsėjį į garantinį tiekimą, 60 proc. arba 49 centus šios paslaugos kainos. Preliminariai skelbta, kad vien rugsėjui tam reikės 4–4,2 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų. Dalį kainos pažadėjo kompensuoti ir pati veiklą baigianti bendrovė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys tuomet sakė, kad nutarimu norima pasirūpinti „Perlas Energija“ pirmo ir antro etapo liberalizacijos vartotojais, kurie „ne dėl savo kaltės“ pateko į garantinį tiekimą.

Taigi, kadangi garantinio tiekimo kaina rugsėjį (be kompensacijų) siekė 82 centus, valstybė kompensavo šiems vartotojams kainą iki 32,8 cento už kWh. „Perlas Energija“ tuomet patvirtino naujienų portalui ketinimus kompensuoti iš savo pusės dar apie 6 centus.

Tada kartota, kad bendrovės klientams bus siekiama užtikrinti „artimą visuomeniniam tiekimui“ kainą, o priėmus įstatymo pataisas nuo spalio I ir II etapų vartotojai grįžtų į visuomeninį tiekimą.

Primename, kad visuomeninis tiekimas su kompensacija yra 24 centai, o be jos – 33 centai už kWh. Energetikos įstatyme dabar nustatyta, kad dalinis kompensavimas negali būti didesnis kaip 60 procentų galutinės elektros energijos kainos.

Energetikos ministerija į „Delfi“ klausimą, ar buvusiems „Perlo Energijos“ klientams spalį ir toliau bus teikiama garantinio tiekimo paslauga ir ar ji bus kompensuojama iki 60 proc., trečiadienį atsakė, kad „taip, visiems buvusiems „Perlo Energijos“ I–II etapo buitiniams vartotojams bus kompensuojama iki šių metų pabaigos“. Ministerija nekomentavo, kokia lėšų suma tam numatyta.

Į dar vieną klausimą – ar planuojama šiuos klientus perkelti į visuomeninį tiekimą, ar vis dėlto jie iki šių metų pabaigos liks garantiniame tiekime su valstybės kompensacija – ministerija atsakė, kad nenumatoma jų perkelti į visuomeninį tiekimą (kaip tai buvo padaryta su trečiojo etapo „Perlas Energija“ klientais ir iš pradžių planuota su pirmo ir antro etapo bendrovės klientais).

„Neplanuojama, tačiau jie liks garantiniame tiekime užtikrinant numatytą didesnę kompensaciją iki šių metų pabaigos. Šiuo metu viešoms konsultacijos pateiktas Energetikos įstatymo, Elektros energetikos įstatymo pakeitimų paketas. Pavyzdžiui, siūloma nuo 2022 metų lapkričio 1 dienos mažinti garantinio tiekimo kainos koeficientą.

Jei mažiname koeficientą iki 1,15, tai ir buvusiems I ir II etapo „Perlo energija“ vartotojams automatiškai bus mažesnė garantinio tiekimo kaina“, – teigia ministerija.

Kalbėdama apie koeficientą ji turi omenyje garantinio tiekimo antkainį, kuris šiuo metu yra 25 proc. (tai yra, 1,25 koeficientas, o jeigu koeficientas būtų 1,15, tuomet antkainis – 15 proc.).

Energetikos rinkos reguliuotojui siūlant peržiūrėti garantinio elektros tiekimo priemoką, energetikos ministras D. Kreivys sutinka, kad ją galima peržiūrėti tiksliau suskaičiuojant ESO kaštus, pranešė BNS.

„Manau, kad pasiūlymas yra racionalus ir reikia skaičiuoti. Ypatingai dabar turime patirties, matome realius kaštus. Kai įstatymas buvo rašomas, jie dar nebuvo matomi realūs, o dabar matomi realūs ir galime juos pasiskaičiuoti, ar tikrai jie nėra per dideli“, – žurnalistams trečiadienį sakė D. Kreivys.

Pasak Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininko Renato Pociaus, biržoje stabilizuojantis ir mažėjant elektros kainai taryba pasiūlė Energetikos ministerijai nustatyti priemokos ribas, pagal kurias ji būtų 25 proc., tačiau ne didesnė nei 1,5 cento už kilovatvalandę.

Garantiniame tiekime dar lieka dešimtys tūkstančių

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) trečiadienį skelbė, kad garantiniame tiekime esančių vartotojų skaičius per savaitę sumažėjo nuo 78 tūkst. iki 72 tūkst. (tai yra sutarčių su tiekėjais nesudarę I ir II etapo vartotojai).

Už garantinį atsako „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). Bendrovės atstovas Paulius Kalmantas antradienį komentavo „Delfi“, kad „Perlo Energijos“ klientų, nepasirinkusių kito nepriklausomo tiekėjo, gali būti apie 24,5 tūkst.

„Pasirinkti ar pakeisti nepriklausomą tiekėją ir gauti naujo tiekėjo paslaugas nuo ateinančio mėnesio pirmos dienos visada galima iki priešpaskutinės einamojo mėnesio dienos. <...>. Rugsėjį vartotojai gali rinktis iki rugsėjo 29 dienos, nes tai yra priešpaskutinė šio mėnesio diena, spalį gyventojai tai gali daryti iki spalio 30 dienos“, – komentavo P. Kalmantas.

Kai kurie „Delfi“ kalbinti buvę „Perlo Energijos“ klientai išsakė poziciją, kad kol kas neketina rinktis tiekėjo ir liks garantiniame (vardai pakeisti, redakcijai žinomi).

Elada iš Marijampolės sako, kad nutarė nesirinkti.

„Taip, buvau „Perlo“ klientė. Bet dabar tiesiog nusprendžiau nieko nesirinkti. O kaip bus toliau, nežinau. Kol kas kaina tenkina, kol kompensuoja, vėliau kažką reikės rinktis. Bet gal atsiras kažkas naujo, vėl kokį įstatymą pakeis, priims. O jei ne, rinksiuosi iš tų kas siūlys palankiausią kainą“, – sakė moteris.

O Sandra pripažino, kad informacijos apie būsimas kainas jai trūksta, bet ir ji liks garantiniame tiekime.

„Žinoma, būtų aktualu tokia informacija, nes nėra aišku, kokį mokestį reiks mokėti. Kol kas liksiu garantiniame tiekime, priklausys nuo kainų, kurias teks mokėti už sunaudotą elektrą“, – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)