Pasak D. Kreivio, planuojama leisti visiems nutolusiems gamintojams priimti energiją iš nutolusių parkų per perdavimo tinklą.

„Tai reiškia, didelis parkas, visai kitos apimties galės patekti į šitą rinką, gaminantys vartotojai galės įsigyti ir gaminantis verslas galės įsigyti“, – opozicinės demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ posėdyje ketvirtadienį sakė ministras.

„Tie sprendimai turėtų tą butelio kakliuką atkimšti“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, saulės parkų įrengimas turėtų paspartėti išplėtus ir skirstymo tinklą, o siekiant suvaldyti sparčiai augančius pajėgumus elektros perdavimo ir skirstymo įmonės „Litgrid“ ir „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) įkurs atsinaujinančios energetikos centrus.

Pasak ministro, šiuo metu yra didžiulės norinčiųjų įsirengti elektrines eilės. Jo duomenimis, per vieną kvietimą paraiškas paramai teikia 20 tūkst. vartotojų.

„Gaminančių vartotojų pajungimas yra absoliutus prioritetas. Pirmas dalykas, galios leidžiasi iš perdavimo tinklo į skirstymo tinklą ir skirstymo tinklas bus plečiamas dar papildomai europinėmis lėšomis“, – sakė D. Kreivys.

„ESO ir „Litgrid“ nespėja apdoroti su tais pajėgumais, net ir išplėstais, srauto. (...) Tiek „Litgrid“, tiek ESO turi atsirasti atsinaujinančios energetikos centrai su vienu langeliu, su visais optimizuotais procesais, žmonių skaičiumi, kuris bus optimalus tam suvaldyti“, – teigė D. Kreivys.

Pasak jo, šiuo metu klausimas svarstomas įmonių valdybose: „Litgrid“ valdyboje jau klausimas eina į pabaigą, buvo keli svarstymai, yra lėšos, jos reguliuojamos“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)