„Tai priklausys nuo mūsų institucijų, ar visi projektai gaus leidimus. (...) Vien mūsų saulės projektų yra virš tūkstančio megavatų, tai mes pusę visos tos kvotos (įstatyme nustatyta 2 GW riba komerciniams saulės parkų projektams – BNS) galėtume išnaudoti. Jeigu Vyriausybės ir Seimo sprendimai bus logiški ir techniškai pagrįsti, aš manau, kad mes tą planą įvykdytume ir turėtume minėtus pajėgumus“, – įmonės biuro atidarymo renginyje Vilniuje BNS sakė T. Konkovskis.

„European Energy“ trečiadienį pranešė iki 2025 metų pabaigos už daugiau nei 1,6 mlrd. eurų ketinanti įrengti daugiau nei 1,8 tūkst. megavatų (MW) galios vėjo bei saulės parkų.

Pasak T. Konkovskio, Danijos kompanija Lietuvoje planuoja įrengti apie 600 MW galios vėjo ir apie 1200 MW galios saulės parkų.

Seimui liepą iki 2 GW apribojus maksimalią komercinių saulės jėgainių galią, energetikos rinkos reguliuotojas liepą ėmėsi tikrinti, ar teisėtai buvo išduoti leidimai prijungti šiuos projektus prie tinklo bei ar pagrįstai rezervuotos jų galios. „Litgrid“ ir „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) paprašyta laikinai neišduoti prijungimo sąlygų, nepasirašyti ketinimų protokolų rezervuoti galias.

„European Energy“ atstovas Lietuvoje teigė, jog dėl to įstrigo leidimai keliems didžiausiems bendrovės saulės parkams. Vis dėlto, pasak T. Konkovskio, įmonė projektų Lietuvoje stabdyti neplanuoja.

„Mes laukiame plėtros leidimų būtent keliems savo didžiausiems saulės parkams. Mes esame pasirašę protokolus su „Litgrid“, esame įmokėję milijoninius rezervacijos mokesčius ir laukiame sprendimų. Esame pateikę VERT (Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai – BNS) visus reikiamus dokumentus“, – BNS teigė T. Konkovskis.

Gamyklą norima pradėti statyti 2025 metais

„European Energy“ Lietuvoje taip pat planuoja statyti kelias gamyklas, kuriose įgyvendinus „Power-to-X“ technologiją atsinaujinančių išteklių energija būtų paverčiama į žaliąjį vandenilį, e-metanolį ar amoniaką.

Pasak T. Konkovskio, šie planai neįeina į 1,6 mlrd. eurų investicijas saulės ir vėjo parkams. Jis teigė negalintis atskleisti nei investicijų į šias gamyklas, jei jų skaičiaus bei vietos, tačiau teigė, kad pirmo objekto statybas norima pradėti 2025 metais.

„Mūsų planas yra 2025 metai, kad mes turėtume kažkokį susitarimą ir pradėti statybą. (...) Bent jau pirmą projektą mes norime paleisti 2025 metais ir toliau jo įgyvendinimas bus pora metų“, – teigė T. Konkovskis.

„Tai nebus vienetinis projektas. Jų bus galbūt keliuose Lietuvos regionuose ir jų principas bus toks pat“, – pridūrė jis.

Pasak „European Energy“ atstovo, šiuo metu deramasi su potencialiais tokių projektų partneriais – Lietuvos pramonės įmonėmis. T. Konkovskis tikino, jog projektai sulaukė įmonių susidomėjimo.

„Yra vykdomos derybos, kalbamasi su potencialiais partneriais, nes tokios gamyklos nestatomos mūsų pačių. Jos turi turėti pramonę, kuri naudosis ta produkcija. Mes ir kalbamės su pramone, kuri dabar Lietuvoje tikrai ieško sprendimų ir čia mes matome galimybes bendradarbiauti“, – pasakojo T. Konkovskis.

„Tai pramonės kaštų mažinimas ir pramonės žalioji transformacija, kuri anksčiau ar vėliau neišvengiama – mes spręstume tuos du klausimus“, – pridūrė jis.

Šiuo metu „European Energy“ stato šešis vėjo parkus Anykščių, Jonavos ir Telšių rajonuose, kurių bendra galia sieks daugiau nei 300 MW. Taip pat ruošiamasi 380 MW galios saulės parko statyboms Skuodo rajone.

„European Energy“ veikianti 17-oje valstybių, joje dirba daugiau nei 400 darbuotojų, o jos pajamos 2021 metais siekė 328,7 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją