Įstatymo projekte numatyta pailginti elektros rinkos liberalizavimo trečiojo etapo terminą ir numatyti, kad visuomeninis tiekimas šio etapo buitiniams vartotojams bus nutrauktas 2026 m. sausio 1 d.
Anot ministerijos, tokiam laikui atidėti paskutinįjį liberalizavimo etapą būti reaguojant į itin aukštas energijos kainas Lietuvoje ir užsienyje, taip pat į rugpjūtį įvykusį „Perlas Energija“ pasitraukimo iš nepriklausomų tiekėjų rinkos skandalą.

„(Siūloma – ELTA) skubiai pakeisti galiojantį teisinį reglamentavimą, kad būtų užtikrinti svarbūs visuomenės ir valstybės interesai ir sudaryta galimybė III etapo vartotojams per ilgesnį laikotarpį nuspręsti, kada pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją“, – rašoma Energetikos ministerijos parengtame projekto teikimo dokumente.

„Noriu pabrėžti, kad trečiame etape yra apie 814 tūkst. buitinių vartotojų, o nepriklausomo tiekėjo nepasirinkę 53 proc. (...) todėl siūlomi pakeitimai svarbūs apie 400 tūkst. buitinių vartotojų“, – posėdžio metu sakė energetikos ministras Dainius Kreivys. Ši vartotojų grupė, pabrėžė ministras, sudaro labai nemažą visos elektros rinkos dalį.

Pagal dabartinę tvarką, nepriklausomą elektros tiekėją paskutiniojo etapo vartotojai privalo pasirinkti iki gruodžio 18 d. Nepasirinkusieji tiekėjo, pagal dabartinius įstatymus, perkeliami į 25 proc. brangesnį garantinį elektros tiekimą.

Apie galimą trečiojo etapo atidėjimą energetikos ministras Dainius Kreivys pirmąkart užsiminė rugpjūtį, tuomet antram didžiausiam nepriklausomam elektros tiekėjui paskelbus, kad negali teikti elektros klientams fiksuota kaina. Vėliau „Perlas Energija“ paskelbė ir apie nutraukiamą veiklą.
Šiame etape nepriklausomą elektros tiekėją turi pasirinkti iki 1 tūkst. kWh kasmet suvartojantys buitiniai vartotojai.

Netrukus Energetikos ministerija viešoms konsultacijoms pristatys įstatymo pakeitimus, kuriais būtų reglamentuojamas griežtesnis nepriklausomų tiekėjų reguliavimas ir artima visuomeniniam tiekimui kaina buitiniams vartotojams, kurių tiekėjas nutrauks veiklą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją