Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius sakė, kad paklausos telkimo paslauga yra ypač svarbi diskutuojant apie priemones amortizuoti aukštas elektros energijos kainas.

„Vienas iš potencialų, kuris leidžia sumažinti išlaidas elektros energijai, yra paklausos telkimas. Ši priemonė svarbi ne tik šiuo laikotarpiu, bet ir kiekvieną dieną, siekiant subalansuoti elektros tinklą. Bet jeigu kalbėtume, kokios priemonės galėtų būti taikomos suvaldyti kainų šoką, tai viena iš priemonių, kuri yra efektyvi“, – sakė R. Pocius antradienį vykusiame renginyje.

R. Pocius sako, kad energijos krizės klausimas neturėtų būti sprendžiamas vien dotacijomis ar subsidijomis. Anot jo, verslas turi būti aktyvus. Balansavimo rinka Lietuvoje taps viena kertinių, ypač po sinchronizacijos su Europos tinklais.

Renatas Pocius

VERT yra išdavusi tris leidimus bendrovėms Fusebox, „Enefit“, „Balancy Grid“.

Tarptautinės kompanijos „Fusebox“ partneris Lietuvoje Karolis Kiguolis aiškina, kad kiekviena šalis, kaip ir Lietuva susiduria, su ta pačia problema: augant žaliosios energijos kiekiams šalyje, juos reikia subalansuoti.

„Kuo daugiau saulės ir vėjo, tuo daugiau problemos operatoriui „Litgrid“, jis turi subalansuoti tinklą, 50 Hz dažnio riba. Kad jiems nereikėtų jungti ir padidinti gamybos per iškastinių kuro generatorius, yra telkimo paslauga, kur laimi tiek vartotojai, tiek valstybė, tiek verslas“, – komentavo K. Kiguolis.

Anot jo, balansavimo rinka ir telkėjo „virtuali elektrinė“ yra puiki priemonė amortizuoti aukštas elektros kainas. Jo teigimu, per ateinančius 40 metų visame pasaulyje telkimo paslaugos paklausa augs 40 proc. Tai esą puiki galimybė verslui gauti papildomų pajamų, sumažinti CO2 emisijas, prisidėti prie energetikos sistemos stabilumo.

„Trumpam sumažinus vartojimą per savo įrenginius, už tai, kad sumažinsite vartojimą, bus mokamos pakankamai solidžios pajamos (...). Vienas megavatas lankstumo mūsų klientams uždirba 2,5-2,6 mln. eurų pajamų per 5 bendradarbiavimo metus. Tai ilgalaikis bendradarbiavimas“, – sakė K. Kiguolis.

Fusebox

Įmonės atstovas teigė, kad svarbu kalbėti ir apie greitesnį baterijų atsiperkamumą dalyvaujant balansavimo rinkoje. Balansavimo rinkoje, anot jo, gali dalyvauti ir elektromobiliai.

„Kalbant per balansavimo rinką, baterijų atsiperkamumas nesiekia net 2 metų. Natūralu, kad verslas, investuodamas į baterijas, planuoja, per kiek jos atsipirks. Šiandien gal visus gąsdina jų kainos, bet baterijos yra ne tik „Nord Pool“ kainos amortizavimas, bet kartu ir įmonės, turinčios savo „saulę“, „vėją“, per „Fusebox“ gali prisidėti prie balansavimo“, – sakė K. Kiguolis.

„Fusebox“ atstovas teigia, kad integracija į balansavimo rinką vidutinė trukmė siekia 2-3 mėnesius.

„Tai tas procesas nuo testavimo iki tada, kai įmonė gali gauti papildomų pajamų“, – paaiškino K. Kiguolis.

„Lietuvos neišnaudotas potencialas yra 40-50 mln. eurų. Kalbame apie 10-20 MW. Mes kalbame apie tokį kiekį, kuris galėtų duoti papildomų pajamų mūsų klientams“, – pridūrė K. Kiguolis.

Jis pabrėžė, kad nepriklausomai, kokia bus biržos „Nord Pool“ elektros kaina, balansavimo kaina bus keletą kartų didesnės: juk jeigu nebus subalansuotas tinklas, elektra – nepriklausomai nuo jos kainos – bus tiesiog neprieinama.

Nepriklausomo elektros tiekėjo „Enefit“ atstovas Simonas Jasiulis sako, kad lankstumo paslauga yra įrenginio savybė keisti elektros suvartojimą priklausomai nuo „Litgrid“ poreikio. Anot jo, tinklas su metais tampa vis labiau išbalansuotas, tad balansavimo paslaugos poreikis vis labiau augs.

Enefit

„Anksčiau, kai gamyboje buvo keletas didelių elektrinių, jos buvo lengvai prisitaikančios prie vartojimo grafiko, kuris buvo lengvai nuspėjamas. Bet šiomis dienomis, kai vis daugiau elektros gaminama iš atsinaujinančių energijos šaltinių, jų gamybos grafikas nėra toks lengvai prisitaikantis prie vartojimo poreikių.

Gamyba priklauso nuo oro sąlygų. Vartojimas: elektros įrenginių daugėja, didėja vartojimas. Kitas faktorius, kuris lemia disbalansą: vartotojai ir gamina elektra ir prisideda prie išbalansavimo“, – komentavo S. Jasiulis.

Jis paaiškino, kad bendrovė su savo „virtualia elektrine“ yra tarpininkas tarp savo klientų ir „Litgrid“. Bendrovės surenkame iš klientų portfelį ir parduoda į balansavimo rinką.

„Kalbant apie tinkamą dalyvauti įrangą: visi inertiški procesai, kurių vartojimo padidinimas ar sumažinimas nedaro įtakos technologiniam saugumui ar produkcijos kokybei: vandens šildytuvai, siurbliai, pramoninės orkaitės, malimo, smulkinimo įranga, kompresoriai. Pramoninės baterijos yra universalus dalykas, taip pat UPS (nepertraukiamo maitinimo šaltiniai – red.), generatoriai. Tinka ir elektrobusai, elektromobiliai“, – sakė S. Jasiulis.

„Balancy/Energy-Pool“ vadovas Baltijos šalyse Karolis Subačius sako, kad balansavimo paslaugų klientas gali būti bet kuris gamintojas iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI), biokuro įrenginių, dyzelinių ar dujų generatorių savininkai ir kiti.

„Vietoj to, kad būtų nupirkta elektra iš kitos šalies, jos tiesiog nereikės gaminti ir bus užkirstas kelias atsirasti CO2. Tai užtikrins papildomų pajamų srautus, bus galima prijungti daugiau atsinaujinančių išteklių prie tinklo, tai nauda visuomenei“, – kalbėjo K. Subačius.

Energy Pool
„Kiekviena didesnė įmonė turi balansavimo potencialą. Tikrai procesai gali būti stabdomi. Nesakau: negaminkite produkcijos. Prašau tik atidžiau peržvelgti gamybinius procesus ir pamatysite, kad procesai turi kažkokį lankstumą“, – pridūrė jis.

VERT narė Jelena Dilienė pabrėžė, kad ateitis kuriama dabar, o paklausos telkimas yra būdas sumažinti elektros kainas.

„Matome, kad šiuo nelengvu metu, kai energijos kainos viršija rekordus, o energetinis karas virto Europos kasdienybe, turime nestovėti vietoje, visi turime pakeisti savo mąstymą. Turiu omenyje visus: verslą, institucijas, mus visus kaip vartotojus. Elektros paklausos telkimo paslauga viena iš aktualių galimybių tai padaryti, sumažinti sąskaitas už elektrą“, – kalbėjo J. Dilienė.

Taryba yra skelbusi, kad nauji rinkos dalyviai – nepriklausomi elektros energijos paklausos telkėjai – padidins konkurenciją elektros energijos, balansavimo ir rezervinės galios rinkose, sudarys galimybes optimaliai panaudoti perdavimo ir skirstomojo tinklų bei generavimo pajėgumus, taip pat užtikrins efektyvesnį elektros energijos vartojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)