Pranešime rašoma, kad naujasis „Elektrum Lietuva“ VASAROS saulės parkas įrengtas Klaipėdos rajone Dreižių kaime. Daugiau kaip 11 hektarų plotą užimančio parko galingumas siekia 5 MW. Iki šiol įmonė eksploatavo vieną saulės parką, taip pat pajūryje, kurio galingumas siekia 1,5 megavatvalandžių.

„Smarkiai pabrangusi elektra kiekvieną naują projektą, kuris didina vietos elektros gamybos pajėgumus, paverčia kritiškai svarbiu. Nepaisant sudėtingos geopolitinės situacijos ir iššūkių tiekimo grandinėse, visą savo dėmesį skiriame tam, kad kaip šalis gebėtume pasigaminti kuo daugiau elektros energijos. VASAROS saulės parkas prisideda prie šio tikslo įgyvendinimo. Tačiau anaiptol ne paskutinis ir tikrai dar ne pats didžiausias tokio tipo mūsų projektas“, – teigia „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Dreižių saulės parkas nuo Baltijos jūros nutolęs vos 14-15 km nuo jūros, tad jo apšvieta bus viena didžiausių Lietuvoje ir užtikrins aukštą elektros energijos gamybos efektyvumą.

Naujajame saulės parke įrengti vieni iš galingiausių saulės modulių rinkoje, jų galia siekia 640 vatų (W). Moduliai yra dvipusiai (angl. bifacial), todėl elektros energija bus generuojama ne tik pasinaudojant tiesiogine saulės apšvieta, bet ir jos atspindžiu nuo žemės.

Visi saulės parko pajėgumai parduoti 100 proc., jais naudosis per 700 privačių klientų bei 5 verslo įmonės.

„Planuojame, kad šiame parke per metus bus pagaminama apie 5,8 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos. Su tokiu kiekiu elektros energijos galima apšviesti beveik 18 futbolo aikščių“, – sako M. Giga.

„Elektrum Lietuva“ užbaigė VASAROS saulės parko įrengimo darbus. Leidimą eksploatuoti parką rugpjūčio 26 d. suteikė VERT.

Pasak įmonės vadovo, investicijos į saulės elektros gamybos pajėgumų didinimą lieka vienu esminių įmonės veiklos prioritetų.

„Elektros poreikis nuolat auga, jos kaina kyla, o didele dalimi nuo importuojamos elektros priklausoma Lietuva kol kas turi išties labai ribotas galimybes daryti poveikį elektros kainai. Nepaisant sudėtingų išorinių aplinkybių ir dabartinės kainos situacijos, elektra, ypač vietos gamybos atsinaujinantys ištekliai, turi likti ir privačiu, ir nacionaliniu interesu. Kaip energetikos sprendimų įmonė tam panaudosime visas savo žinias, potencialą ir finansinius išteklius“, – prognozuoja M. Giga.

Pasak jo, rekordinis elektros kainų lygis augina ir buitinių, ir institucinių elektros vartotojų susidomėjimą galimybe naudotis vietos elektros gamybos ištekliais, todėl pastarųjų paklausa artimiausiu laikotarpiu tik augs.

Šiuo metu viena didžiausių Lietuvoje nepriklausomų elektros tiekėjų šiais metais planuoja dar apie 20 mln. eurų investicijas į nuosavus saulės parkus, o ateityje neatmeta galimybės žengti ir į vėjo jėgainių elektros gamybos rinkos segmentą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją